Gosti N1 o inauguraciji predsednika, Jugović kaže – Vučić može i treći mandat

Vesti 01. jun 202222:01 > 23:05 35 komentara
N1

Predsednik Aleksandar Vučić je održao govor na inauguraciji kao pred Glavnim odborom Srpske napredne stranke, kaže Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke. Govoreći o utiscima sa polaganja zakletve, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde navodi kao pozitivnu notu „drugačiji ton i teme“. Dok Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ne veruje da će Vučić govoriti drugačijim tonom, Bratislav Jugović iz SNS je razočaran što bivši predsednik Boris Tadić nije došao na inauguraciju.

Pročitajte još:

Na pitanje da li je Aleksandar Vučić „predsednik svih“, kako je rekao u govoru nakon inauguracije, Jugović kaže da je to valjda jasno od kad je primio na razgovor lidera SSP Dragana Đilasa.

„Pogotovo zato što je dobio ogromnu podršku naroda, skoro 80 odsto, mislim da je besmisleno pitanje“, rekao je Jugović u emsiji N1 Direktno.

Kazao je i da Vučića nazivaju diktatorom, iako je sam rekao da će mu ovaj mandat biti poslednji.

Na opasku da ni ne može biti drugačije, pošto jedan čovek ne može biti biran više od dva puta, Jugović kaže da može, kao što je Boris Tadić bio kandidat po treći put kada je izgubio od Tomislava Nikolića 2012. godine.

„Može i Aleksandar Vučić za pet godina da ponovo bude kandidat, ali neće“, rekao je Jugović.

Marinika Tepić je kazala da su Vučić i SNS u proteklih pet godina vodili politiku huškanja i mržnje.

„Mi iz SSP očekujemo da AV ispuni obećanje, da se u narednim mesecima povuče sa čela SNS“, kazala je ona.

Sanda Rašković Ivić je rekla da ju je u govoru predsednika najviše dojmilo njegovo insistiranje na evropskom putu Srbije i opaske o sankcijama Rusiji.

Osim toga – veliki broj policajaca i blokirane ulice.

„Meni se činilo potpuno apsurdno da policija čuva Vučiča od naroda, a toliki svet je ’spontano’ autobusima došao da ga podrži“, kazala je Rašković Ivić.

Osvrćući se na prvi mandat Vučića, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je on počeo tako što je predsednik „prevario“ Tomislava Nikolića, svog kuma – i da to nije prvi kum kog je Vučić prevario.

„Šta je obeležilo vlast Aleksandra Vučić – enormna pljačka, pre svega naših prirodnih resursa“, rekao je on.

Kazao je i da se Vučić okružio ekipom ljudi poput Siniše Malog, kog je nazvao „dokumentovanim lopovom, plagijatorom“.

Na to je reagovao Jugović, koji je tražio da se u emisiji niko ne etiketira kao „lopov“ ili „fašista“, a potom Jovanovića nazvao „novi Šešelj u parlamentu“.

„On je mali Šešelj, kratko će trajati, za razliku od velikog Šešelja koji je trajao dugo“, rekao je Jugović.

Sankcije Rusiji – podrška, razmatranje i „nežni paketi“

Na pitanje o mogućem uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, Sanda Rašković Ivić kaže da Narodna stranka nije potpuno zatvorena za tu ideju.

„Nismo potuno zatvoreni za to, ali treba sve dobro izvagati“, rekla je ona i dodala da ta rasprava treba da se vodi u parlamentu.

Pročitajte još:

Ona ipak smatra da „država koja je devet godina grcala pod sankcijama“ ne bi trebalo da ih uvodi drugima.

Upitan da li bi Vučić mogao imati problema da ubedi biračko telo u uvođenje sankcija, Jugović kaže – ne samo biračko telo, pošto su neka istraživanja pokazala da je 80 odsto građana protiv uvođenja.

To nije samo iz ogromne ljubavi prema Rusiji, nego zato što postoji „anti-zapadni stav“, rekao je on.

„Previše su se igrali štapa i šargarepe, i građani su onda izgubili poverenje u EU i Zapad“, rekao je on.

Međutim, kako kaže, niko u istraživanjima nije postavio pitanje da li građani smatraju da Rusija treba da oprosti Srbiji uvođenje „nežnog paketa sankcija“.

„Ako su nam zaista prijatelji, ruska trana treba da nam oprosti jedan nežan paket sakncija“, rekao je on.

Tepić, pak, podseća da su sankcije postale tema zbog invazije, i da ne treba o tome pričati kao da je saobraćajni prekršaj.

Rat je do sada stvorio šest miliona izbeglica, „kao kad bi se cela Srbija uputila u zbegove“, rekla je ona i ocenila da pitanje sankcija nije samo usaglašavanje sa EU nego civilizacijski stav.

Jovanović Ćuta kaže da je lako glasati „da“ ili „ne“, ali da će od toga neke porodice u Srbiji direktno trpeti.

„Što se tiče osude te agresije, to je svako normalan osudio“, rekao je on.

Ko će s kim posle izbora

Na pitanje da li je došao kraj saveza Narodne stranke i SSP, Rašković Ivić kaže da će se o koalicijama odlučivati kad izbori budu raspisani.

„Mislim da ne treba nikakvu mogućnost isključivati, samo ne želimo da sarađujemo sa strankama koje su sarađivale ili sarađuju sa režimom“, rekla je ona.

Jugović kaže da se ne zna da li će SNS ići u koaliciju sa svojim dugogodišnjim partnerima iz Socijalističke partije Srbije.

„Moj predlog je da imamo vladu nacionalnog spasa, jer svet se iz dana u dan menja, iz dana u dan imamo nove opasnosti“, rekao je on i dodao da smatra da mandatar treba da bude neko poput Nebojše Čovića.

Tepić kaže da SSP neće ulaziti u Vladu sa SNS, i da su glasine koje su se pojavile nakon sastanka lidera te dve stranke „spinovi“.

Na pitanje uz koju opozicionu grupaciju se više vidi, Ćuta je odgovorio: „Vidim nas u Nedeljicama, ako pokušaju da vrate Rio Tinto tamo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare