Gosti N1 o izborima na Kosovu: Političkog pluralizma nema, a pažnje Beograda?

Vesti 11. feb 202122:20 5 komentara

Glavna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Petar Miletić složili su se u emisiji 360 stepeni da političkog pluralizma nema među Srbima na Kosovu, dok im se oko pažnje Beograda stavovi razilaze. "Meni se čini da državni vrh ima vrlo koncentrisane napore, čak i u javnosti, da pozovu Srbe da glasaju. Vlast Aleksandra Vučića je i ranije pozivala Srbe da glasaju za Srpsku listu, ali mi se čini ovog puta da je taj poziv koncentrisaniji", kaže Lazarević.

Reporterka N1 Zana Cimili javila se iz Prištine i podsetila da su ovo treći izbori u roku od četiri godine na Kosovu, što ukazuje, kaže, na političku nestabilnost.

U fokusu kampanje je, kaže, ekonomija, naročito oporavak od pandemije.

Teme su različite, dodaje. Mogle su se čuti međusobne optužbe političkih partija, uprkos tome, kampanja koja se završava sutra se vodila prilično mirno.

Sanja Sovrlić, reporterka N1 koja se javila iz Severne Mitrovice, podsetila je da na ovim izborima postoje tri izborne liste među Srbima, ali da je glavni favorit Srpska lista, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Prema njenim rečima, ove godine je bila primetna aktivnija kampanja od vrata do vrata.

Godinama, kaže ona, gledamo „kampanje u kojima ne postoje konkretni planovi i programi, već se više vode kampanje sa opštim parolama“.

Na pitanje da li se čini da je za ove izbore Beograd „manje zainteresovan“, Miletić kaže da bi rekao da postoje dva razloga.

„Prvi je što su ovo najizvesniji izbori na Kosovu od kad se održavaju, a drugo je što među kosovskim Srbima politički pluralizam praktično više i ne postoji. Postoji samo jedna lista, postoje još dve formalno, mislim da je šteta što ne postoji politički pluralizam među kosovskim Srbima. Mislim da su to dva glavna razloga zašto nema veće pažnje kada su ovi izbori u pitanju“, kaže on.

Lazarević se sa tim ne slaže i kaže da ima čak i suprotan utisak.

„Meni se čini da državni vrh ima vrlo koncentrisane napore, čak i u javnosti, da pozovu Srbe da glasaju. Vlast Aleksandra Vučića je i ranije pozivala Srbe da glasaju za Srpsku listu, ali mi se čini ovog puta da je taj poziv koncentrisaniji. Vrlo jasno se vidi taj koncentrisan, fokusiran poziv ka Srbima da glasaju“, kaže ona.

Miletić ističe da su „svaki izbori važni za Srbe, pa tako i ovi“.

„Meni je opet žao što nema više političkih subjekata koji bi izneli svoje ideje, programe, predstavili svoje ljude… Kako će se izboriti da put ne prođe pored manastira Visoki Dečani, ZSO, danas je nevin čovek osuđen prvostepenom presudom na 12 godina zatvora, šta će predstavnici Srba po tom pitnaju uraditi… Puno je otvorenih tema, a nismo čuli nijedan odgovor“, kaže Miletić.

Lazarević dodaje da „ne postoji potencijal trenutno političkog pluralizma u srpskom narodu“.

„Vrlo malo je Srba u odnosu na glavno biračko telo na Kosovu. Strogo zavise kosovski Srbi od Beograda, pre svega zavise u tom ekonomskom smislu. Srbi na Kosovu nemaju potencijal političkog pluralizma, ali se u tome ne razlikujemo mnogo od Srba u centralnoj Srbiji“, kaže ona.

Miletić dodaje da je Aljbin Kurti vrlo striktan u svojim stavovima.

„U konačnici, to ga je dovelo do ove pozicije na kojoj je, a to je da će se boriti da sam formira Vladu, on će Srpsku listu morati da uzme u Vladu, jer je to ustavna obaveza. Iskreno se nadam da je naučio nešto za 50 dana koliko je bio premijer, da će morati malo da spusti lestvicu kompromisa, jer se pokazalo da ako se bude ponašao kao tada, verujem da će oni koji su najmoćniji na Kosovu, a to je Ambasada SAD, krenuti u njegovo rušenje“, kaže on.

Lazarević kaže da je pre za očekivati da ako „hipotetički, budemo imali novu vladu Samoopredeljenja u kojoj bi bila i Srpska lista, da će ona u tom smislu želeti da bude remetilački faktor“.

„Samoopredeljenje nije njena šoljica čaja. Postoje mnoge prepreke koje mogu pred vladu da se postave“, kaže ona.

Miletić kaže da Ramuš Haradinaj ne krije svoju ambiciju da bude predsednik Kosova.

„On je to jasno istakao. Postoji matematika za tako nešto, da li će se desiti, ne verujem. Kad govorimo o „ratnoj koaliciji“, Haradinaj je najmanji tu, od njega je još manji Ljimaj. Imamo prvu stranku te koalicije, to je PDK, dva vodeća čoveka Demokratske partije Kosova su u Hagu, Hašim Tači i Kadri Veselji, koji su nesumnjivi lideri te stranke, nisu na Kosovu, to će znatno oslabiti tu stranku“, kaže on.

Lazarević dodaje da srpska strana kaže da „Srpska lista neće vladu Aljbina Kurtija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare