Gosti N1 o klimi: Glazgov da ne razočara, a Srbija da ne promaši globalni voz

Vesti 01. nov 202110:37 > 10:43 1 komentar
N1

Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura nada se da klimatski samit u Glazgovu neće doneti razočarenje, i naglašava da Srbija ne treba da “promaši globalni voz”. Promene na svetskom nivou su previše spore, a ni Srbija ne sme da se oslanja na ugalj narednih 30 godina, kaže Nemanja Milović, poktretač projekta Klima101.

Pročitajte još:

“Ukoliko nastavimo ovako, sa trenutno važećim politikama, mi ćemo se zagrejati za tri stepena do kraja ovog veka. To je dramatično drugačiji svet od ovoga koji imamo sada”, opisao je Milović globalnu situaciju u Novom danu na N1 televiziji.

Na pitanje šta bi mogli da budu radikalni koraci koje treba primenjivati, odgovara – da se ugalj napušta što je brže moguće.

Milović kaže da neke države, poput Kine i Indije, planiraju veliki broj termoelektrana, a da bi za postizanje ciljeva trebalo da u zemlji ostane oko 90 odsto svih rezervi uglja i 50-60 odsto rezervi nafte i gasa.

Govoreći o klimatskom samitu u Glazgovu koji se upravo održava, kaže da zemlje sveta treba da bace “sve karte” na obnovljive izvore i ističe da je na tom polju došlo do ozbiljnih proboja, nakon kojih je zelena energija postala znatno jeftinija.

“Ovo nije više odluka samo da čuvamo životnu sredinu, nego i odluka koja je ekonomski logična”, smatra Milović.

Aleksandar Macura smatra da je za prelazak na obnovljive izvore energije neophodna solidarnost bogatih zemalja sa siromašnijim.

On kaže da na samitu u Glazgovu treba obezbediti da razvijene zemlje povećaju izdavanja kako bi dostigli obećanih 100 milijardi evra pomoći godišnje za siromašne zemlje.

“Imamo mehanizme solidarnosti, taj dogovor mora da bude pošten i pravedan”, rekao je Macura.

Upozorio je da je veliki rizik da Srbija bude poslednja u praćenju globalne klimatske politike i da bi to bilo pogubno za njen razvoj.

“Mi smo videli kako izgleda kad promašite globalni voz, to je zastrašujuće”, kazao je Macura.

Nemanja Milović podseća da je i Saudijska Arabija, jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, najavila da će do 2060. imati neto nultu emisiju ugljen dioksida (CO2).

“Ni Srbija ne sme nastaviti da se oslanja na ugalj 30 godina”, rekao je on.

Macura je kazao da je “neto nula” budućnost energetike u kojoj nema neto emisija CO2, i da će verovatno uskoro biti nemoguće naći finansije za projekat koji nije u skladu sa tim ciljem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare