Gosti N1 o konkursu: Specijalac će imati veću platu od šefa Generalštaba

Vesti 16. feb 202310:49 220 komentara

Raspisan je konkurs za prijem novih pripadnika u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre", a prema izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje se da srpska vojska do kraja godine dobije 5.000 novih specijalaca, čija će početna plata, kako je najavljeno, biti 200.000 dinara. Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović ocenjuje za N1 da ovde nije problem potrebe popune vojske sa specijalcima, već način popune. "Specijalne jedinice su se od kad znam popunjavale najboljim kadrovima iz postojeće vojske, a u ovom slučaju se pribeglo raspisivanju konkursa. Ne sećam se da je ikada bio konkurs". Urednik na portalu Nova.rs Ratko Femić smatra da su tako visoke plate za specijalce neodmerene i da cela ova priča služi za "amortizovanje pada rejtinga Vučića".

„Specijalne jedinice se popunjavaju vojnicima prve kategorije iz postojećeg sastava. Meni ovo liči (konkurs), s obzirom na izuzetno visoke plate za naše prilike, da nećemo povećati borbenu gotovost specijalnih jedinica, ali ćemo zasigurno dobiti 4.500 novih pouzdanih glasača“, kaže Stojanović u Novom danu na TV N1.

Povezane vesti

Femić dodaje da je do sada raspisivan interni konkurs i birali su se najmotivisaniji, najbolji, „tu nije bio samo novac“.

„Ovde nudimo te velike plate i privlačimo koga?!“, pita on.

Stojanović ističe da je popuna specijalnih jedinica oglasom „potpuno neprihvatljiva“.

„Javiće se svi mogući, pa čak i onaj koji nije služio vojni rok. Pa, zamislite koliko će trajati njegova obuka, najmanje dve godine, što onda potire hitnost da se popune te jedinice“, navodi on.

Smatra da se procena o potrebi za 5.000 novih specijalaca zasnica na ukupnom stanju u tri specijalne jedinice koje imamo, „ukupno stanje i njihova popuna je neadekvatna“.

„Od planirana tri padobranska bataljona imamo samo jedan, Kobre se odavno ne bave antiterorističkim akcijama. Po najavi načelnika generalštaba, u prvoj fazi je cilj da se postojeće jedinice popune do pune mirnodopske formacije, u drugoj fazi da se formiraju još tri bataljona za specijalna protivvteroristička dejstva i u trećoj fazi da se popune postojeći izviđačko-diverzantski bataljoni u kopnenoj vojsci“, navodi Stojanović.

Dodaje da je potreba za popunom tih jedinica opravdana zbog najnovijih dešavanja na severu Kosova i procene da nemamo u postojećoj vojsci adekvatne specijalne jedinice koje se mogu angažovati na osiguranju bezbednosti naših građana na Kosovu, „to je nateralo predsednika i vojni vrh da razmatraju popunjavanje specijalnih jedinica“.

Femić, međutim, ne vidi potrebu za 5.000 specijalaca, jer smo okruženi NATO članicama, a sto se tiče eventualnog slučaja ulaska naše vojske na Kosovo, „znamo da je to nemoguće i kakve bi posledice imalo“.

Navodi da tri velike vojske u okruženju, poput mađarske, bugarske i rumunske, koja ima više od 70.000 pripadnika vojske, imaju po jednu brigadu za specijalne namene.

Stojanović kaže da je poređenje srpske vojske sa vojskama u regionu nedopustivo, jer nijedna od tih država nema takve bezbednosne pretnje kao što ima Srbija na Kosovu.

„Vojska mora da ima određeni stepen borbene gotovosti, a ako to nema, u prvoj misiji koju treba da realizuje – zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, neće biti u stanju, videli smo da kad su bile poplave nismo imali dovoljno vojnika da pomognu stanovništvu“, ocenjuje on.

Obojica se slažu da verovatno godinu dana neće biti dovoljno da se popune specijalne jedinice i ukazuju da nejednakost koja će biti stvorena zbog najavljenih visokih plata za specijalce.

Stojanović ukazuje da je obuka specijalaca veoma kompleksna, za sve kandidate mora da se izvrši kompletna bezbednosna procena, što će trajati nekoliko meseci, zatim psihofizička provera i potom obuka.

„Bez dve godine nećemo imati bitnih pomaka u jačanju borbene gotovosti vojske“, smatra.

Femić se osvrće i na najavljenu platu specijalaca između 2.000 i 3.000 evra, sa početnom od 200.000, ukazujući da nema ništa protiv da se pojača borbena gotovost vojske, „ali ovo je protiv svake mere“.

„Šta sa nastavnicima, lekarima, oni zarađuju nešto malo više od republičkog proseka… Mislim da je to loše, napraviće se odijum prema vojsci“, ocenjuje.

Stojanović dodaje da ako ostanu pri tome da specijalac prima 250.000, onda će se poremetiti sam sistem unutar vojske“.

„Ne može specijalac da ima veću platu od načelnika generalaštaba, šta će na to reći vojnici u drugim jedinicama. Mora se biti jako obazriv u vrednovanju primanja unutar vojske. Dodatno će biti povećano nezadovoljstvo nekih pripadnika vojska, a to nam ne treba“, zaključuje Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare