Gosti N1 o neotvaranju poglavlja: Nije problem u EU već u nama i vladavini prava

Vesti 22. jun 202110:35 > 12:22 13 komentara

Koordinatorka za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU Jovana Spremo i Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans izjavili su da ne stoji ocena ministarke Jadranke Joksimović da Srbija dve godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje sa EU jer EU nije dovoljno spremna da primeni novu metodologiju. "Teško da je to baš tako...Ako niste u stanju da dve godine pomerite stvari u vladavini prava, a to je jedini razlog zbog kojeg ne napredujemo dve godine u pregovorima...", kaže Spremo. Vladavina prava je srž svih promena koje treba da napravimo u uskađivanju našeg pravnog okvira sa EU, saglasni su gosti N1.

Todorović ističe da će baš danas na međuvladinoj konferenciji u Luskemburgu biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci. Ta konferencija će, kako ističe, biti eksplanatornog karaktera – da bi EK i Srbija primile k’ znanju novu pregovaračku metodologiju.

On naglašava da će sa novom metodologijom u proces biti uključene države članice koje rade monitoring na terenu i one će imati jasniju reč o stanju u Srbiji. Do sada su, objašnjava, postojali izveštaji EK koji su bili neupitni, a sad će države članice moći da kažu – naše informacije sa terena govore drugačije.

povezano

Jovana Spremo ističe da je Srbija u poslednja dva-tri meseca posvećena evrointegracijama, ali da način na koji se sve radi – u poslednjem momentu pokazuje da više put ka EU koristimo kao sredstvo a ne kao cilj.

Ona stoga očekuje da ćemo sa konferencije čuti i pohvale i kritike – kritike će se poklapati sa onim u polugodišnjem izveštaju, a odnose se na pravosuđe, borbu protiv organizovanog kriminala, ratne zločine, stanje u medijima.

Pohvale će se, kako ističe, odnositi na to da konačno u poslednja dva-tri meseca imamo napredak u mnogim aktivnostima vezanim za poglavlje 23 i 24. „Neke stvari se odjednom dešavaju i bivaju implementirane“, rekla je Spremo i dodala da se sada neće ulaziti u procecnu tih stvari koje su tek počele da se dešavaju.

Moramo da vidimo njihov efektat u narednih par meseci…Malo je realno da se odjednom, posled dve godine, probudila suštinska volja i da se vlada posvetila vladavini prava ali da rade na tom putu – rade, kaže Spremo.

Ona ističe da smo merila koja se odnose na vladavinu prava dobili još 2016. godine, i da smo prošle godine uskaldili te naše planove sa prelaznim merilima koje je dala EU, a tu su različiti kriterijumi među kojima je jedan od najbitnijih omogućavanje pravosuđu da funkcioniše nezavisno od prisutnih političkih uticaja.

Dodaje da će se nakon izmene ustava menjati i ceo set pravosudnih zakona da bi se uskladio sa ustavnim rešenjima.

Nemanja Todorović kaže da je promena Ustava već ušla u papir o stanju u poglavlju 23 i 24 i da u njemu EU primećuje da se u posednja tri meseca najviše radilo u Srbiji.

On, međutim, ističe da vlast neprijatnije stvari za javnost stavlja u stranu – na primer Zakon o istopolnim partnerstvima o kojem se više ne govori.

Dodaje i da se od preporuka ODIHR-a vezanih z aizborni proces, biralo ono što bi moglo da se brzo impelementira i što vladi ne bi smetalo u daljem funkcionisanju.

„Od bojkota izbora 21. juna prošle godine do danas samo jedna preporuka ODIHR-a je implementirana – preporuka o biračkom spisku, nijedna više“, kaže Todorović.

Na temu međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, Todorović kaže i da u prvom klasteru nisu samo poglavlja 23 i 24 – tu je i demokratija i neka druga poglavlja koja tu nisu slučajno stavljena kao što je poglavlje o javnim nabavkama.

Svi, dodaje, razumeju da se kroz javne nabavke finansiraju i političke partije i onda je to bitno zbog kontrole demokartskog procesa.

„Ako države članice vide da nema pomaka u međustranačkom dijalogu a nema, budući da se sve postignuto od prethodnog međustranačkog dijaloga vratilo na staro…Od izveštaja ODIHR-a primenjena je samo ta jedna konkretna stvar, a sve stvari koji su dovele do bojkota izbora – mediji i pritisci na birače još nisu ni započete“, naglašava Todorović.

Podsećamo, još od 10.decembra 2019. godine Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje u procesu pristupanja Uniji. To se neće desiti ni danas, na Međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije koja se održava u Luksemburgu jer zemlje članice nisu dale zeleno svetlo.