Gosti N1 o rezultatima desnice u Evropi: Borba za suverenost ili populizam

Vesti 28. sep 202211:05 0 komentara
N1

Izjava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da „postoje instrumenti“ koji se mogu primeniti ako situacija u Italiji postane komplikovana je skandalozna, kaže Dušan Dostanić sa Instituta za političke studije. „Tu je mislila praktično na ucenjivanje jedne suverene nacionalne države koja je deo EU i učestvovala u izgradnji EU, kojoj se poručuje da ako vlada ne bude na ideološkoj liniji, postoje mehanizmi“, kaže on. Sa druge strane, Naim Leo Beširi sa Instituta za evropske poslove smatra da Fon der Lajen ima apsolutno pravo da podseti Italiju da će iskoristiti mehanizme ako članica EU izađe iz okvira obaveza.

Pročitajte još:

„U EU postoji potencijal za promenu, odnosno reformu EU u smislu smanjenja birokratije i vraćanja suvereniteta nacionalnim državama i približavanje politike narodu“, rekao je Dostanić u Novom danu na N1.

Rekao je da se sada naizgled „po mišljenje mora ići u Brisel“ i da je Velika Britanija izašla iz EU „zbog takvog odnosa“.

Baširi, međutim, ističe da Britanija nije napustila EU iz tih razloga.

„Britanija je napustila EU zbog populista koji su obećali nešto, pa se ispostavilo da ne mogu to da ispoštuju, pa su četiri premijera zamenjena do danas jer ono što je obećano nisu mogli da sprovedu“, rekao je on.

Dodao je da je to dovelo Britaniju da od članice EU sada traži da uđe u evropsku političku zajednicu, „uniju drugorazrednih zemalja“.

Komentarišući rezultate koje ostvaruje desnica u Evropi, Baširi smatra da je pobednica italijanskih izbora Đorđa Meloni ublažila anti-EU retoriku.

„Daleko je od toga da bi ona mogla da sprovodi nešto nalik na Musolinija“, rekao je on.

Ističe da desnica u Švedskoj nije ista kao desnica u Italiji, Srbiji ili Bugarskoj.

Desničarske stranke govore jezik prikrivenog rasizma ili homofobije, kao i mizoginije, kad govore o zabrani abortusa, poput u Poljskoj ili u Italiji.

„To ozbiljno zabrinjava građane Italije, uprkos podršci koju je dobila (Meloni)“, kaže on.

Dostanić smatra da se rasprava o desnici vodi iz pogrešnog okvira, i da se unapred pretpostavlja da je desnica neka pretnja, skandal i nenormalna situacija.

„Demokratija je igra sa neizvesnim krajnjim ishodom, imate različite partije i programe. Nije to igra u kojoj se svi takmiče da bi na kraju pobedila levo-liberalna ili centristička opcija“, rekao je on.

Kaže da četiri grupe razloga utiču na dobre rezultate desnih stranaka – demografske i vrednosne promene, osećaj građana da su udaljeni od političke moći, percepcija da se živi lošije nego ranije i da su se tradicionalne stranke udaljile od građana.

I Dostanić smatra da ne postoji homogena desnica, kao što prema njegovim rečima pretpostavljaju medijske priče o populistima i nacionalistima.

„Ne postoji monolitna desnica“, kazao je on, navodeći kao primer da holandska Partija slobode nije isto što i stranka Pravo i pravda u Poljskoj, koja je mnogo konzervativnija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!