Gosti N1 o sednici parlamenta: Jeftini šou Vučića, naša bruka i sramota

Vesti 02. feb 202321:25 60 komentara
N1

Bivši ambasador Srbije u SAD Milan St Protić, predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta i istoričar Milivoj Bešlin bili su gosti emisije Newsnigt u kojoj su komentarisali današnju sednici parlamenta.

Ima li ičega smislenog u onome što smo danas čuli u skupštini? Kako će ovakva skupštinska polemika da pomogne građanima, posebno onima na severu Kosova, da razumeju o čemu se pregovara? O tome su polemisali gosti emisije Newsnight.

Milan St Protić navodi da današnja rasprava za njega nije iznenađujuća.

Povezane vesti

„Takva atmosfera u parlamentu Srbije, ako može uopšte tako da se nazove, vlada duže vreme. Mogao sam da se kladim da će ovo danas ovako da izgleda. I sa jedne, i sa druge strane. Da će predsednik Srbije ovo da iskoristi za mnogo puta viđeni jeftini šou, a sa druge strane moglo je da se pogodi da će ‘ultraška’ opozicija iskoristiti da napravi skandal u skupštini. Ali, to je naše ogledalo, nisu to marsovci“, rekao je Protić, i dodao da ozbiljnost situacije nije smetala jednima ni drugima da od skupštine naprave bruku i sramotu.

Slobodan Samardžić kaže da je dešavanja u parlamentu podsećaju na događanja od prošlog semptebra.

„Tada nije bilo incidenta, ali je to bio isti scenario. Za rad skupštine odgovara većina, odnosno njeno predsedništvo, kao što za vlast u državi odgovara vlada, koja predstavlja njenu većinu. U ovom slučaju vlast predstavlja jedan čovek, dok skupštinu predsedništvo. I kako predsedništvo vodi skupštinu, tako će i da deluje. Videli smo da tu postoji diktat predsednika skupštine, da on to vodi jako nefer i da opoziciju uopšte ne tretira“, ocenio je Samardžić.

Podseća da je od osnivanja ovog saziva predsednik skupštine veoma često upadao u reč poslanicima opozicije, i da je lako da se pretpostavi kako će to i da se nastavi.

„Pošto je atmosfera zapaljiva, malo treba da se dogodi ono što se danas dogodilo“, upozorava Samardžić.

Milivoj Bešlin smatra da događanja na sednici potvrđuju da „živimo neprekidno u jednom rijaliti šou programu neprekidno“.

„Ovo je bila jedna parada populizma i kiča. Korišćene su teške, a prazne reči o temi koja je veoma važna za naše društvo i koja je suštinska. Ovo je neka vrsta vanrednog stanja koja pod ovom autoritarnom vlašću postoji već gotvo čitavu deceniju“, istakao je Bešlin.

Ukazuje i da opozicija reaguje na dva načina, i da se suštinski razlikuje.

„Bojim se da kolika je razlika između Evropske unije i režima u Kremlju, tolika je razlika i u opoziciji“, kazao je Bešlin.

Protić ponavlja da je Vučić sam sebe doveo u ovu poziciju i da nema mogućnosti da odigra pravi potez.

„Sateran je u ćošak. Od one vlasti kao privilegije, kako je on to doživljavao 10 godina, sada je prvi put u ozbiljnom problemu. I u tom problemu se blokira, zamrzne. I nijedan potez neće povući, videćete. On neće ni da prihvati, niti da odbije sporazum. On će da ostane zakopan u poziciji u kojoj je bio do sada“, ocenio je Protić.

Govoreći o samom sporazumu, Samardžić navodi da ga treba odbiti.

Tanjug / Zoran Žestić

„Taj sporazum je tačka koja je započeta 2012 i 2013. godine u evoluciji Vučićevog predavanja Kosova na komad. Kao stilski nameštaj. On nije mogao to da uradi odmah, a imao je dogovor sa zapadom. I tu postoji trgovina. Zato će ga podržavati u njegovoj autoritarnoj politici, a on će njima jednog dana isporučiti Kosovo. Sve ide ka tome“, naglašava Samardžić.

Dodao je da samo autoritarni režimi u Srbiji mogu da predaju Kosovo, i podsetio da demokratske vlasti u prošlosti to nisu dopuštale.

Bešlin je jedan od potpisnika dokumenta kojim je zatraženo od predsednika Aleksandra Vučića da prihvati sprazum EU.

„To je evropski sporazum i to je sporazum za mir. Kosovo je zamrznuti konflikt i svi nedavači Kosova moraju da kažu šta je opcija. Šta je alternativa mirovnom sporazumu? Alternativa je oružani sukob… I pošteno je reći: ‘Mi se protivimo sporazumu, mi želimo vojno rešenje’. Druga dobra tačka je evropska budućnost, ne Srbije i Kosova, već čitavog regiona“, predočio je Bešlin.

Protić ima mišljenje da je Srbiji potrebna „pogodba“ o Kosovu, kako bi uspela da obezbedi svoj opstanak i preživljavanje.

„Ovaj narod i ova zemlja su po mom dubokom uverenju u najdubljoj mogućoj krizi. Ali – ovo je loša pogodba. Ja ovako lošu pogodbu nikada ne bih prihvatio, ali nikada ne bih do te situacije ni doveo“, istakao je Protić.

Samardžić je napomenuo da ponuđeni sporazum nema dobre namere i da je nastavak „politike koja treba da privede kraju posao koji je započet 2012. i 2013 godine“.

„Oni su nama 2005. I 2006. godine predložili nemačko-francuski sporazum, koji smo mi proučili i rekli da to ne može da se primeni na ovu situaciju, jer su potpuno drugačije okolnosti“, otkrio je Samardžić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare