Gosti N1: Obavezni vojni rok ne bi dao rezultate, odbrana u školi – reklama

Vesti 12. feb 202110:49 > 13:20 23 komentara

Nije loše informisati mlade o tome kako funkcioniše sistem odbrane, ali važnije bi bilo staviti akcenat na sistem zaštite u vanrednim situacijama, rekla je Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku govoreći o predmetu Osnove sistema odbrane za učenike srednjih škola. General-potpukovnik VS u penziji i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš ocenio je da brzo vraćanje obaveznog vojnog roka ne bi dalo razultat i da je cilj da se tom temom skrene pažnja.

Predmet Osnove sistema odbrane za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola teorijski obrađuje sistem odbrane, ali je više usmeren na reklamu vojnog poziva, jer su lekcije koje obrađuje – kako postati vojnik, kako služiti doborovoljno vojni rok, pa predmet predstavlja odgovor na problem sa kojim se vojska suočava, a to je – odliv vojnog kadra, rekla je Ignjatijević.

„Važnije bi bilo staviti acenat na sistem zaštite u vanrednim situacijama, jer je ta vrsta bezbednosnog izazova poslednjih godina poslala najrealnija, i država bi trebalo da pripremi mlade na to“, dodaje ona.

Kako je rekla, mladi nisu obrazovani o sistemu civilne zaštite niti obučeni da reaguju u vanrednim situacijama, a bilo bi potrebno i fukusirati se u toj oblasti na saradnji sa susedima jer su to izazovi koji ne poznaju granice.

Ponoš je ocenio da uvođenje ovog predmeta nije najbolji način za popularizaciju vojske medju decom.

„Jedna stvar je da se uči, a druga da se informiše. Nije loše da se informiše u srednjoj školi, ali nastavu o tome svakako ne mogu da drže razredne starešine.. Može biti informisanja, to može nekoga motivisati.. ali ne treba trošiti previše školskog vremena na to kod onih koje to ne zanima“, kazao je.

Kako je dodao, itekako postoji potreba za obučavanjem o civilnoj zaštiti i reagovanje u vanrednim situacijama.

„Nerazumno je za tu misiju angažovati vojnike koji su prošli skupu obuku da bi nosili džakove, nije realno ako taj zadatak mogu da obave i ostali članovi društva. Kao što nije bilo razumno na početku epidemije da gledamo vojnike specijalnih bataljona kako šetaju centrom grada s dugim cevima, uniformisana vojska je mogla da radi nešto smislenije, korisnije, vojska je korišćena tada kao sredstvo reklamiranja odlučnosti i moći vrhovnog komandanta“, zaključio je on.

Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije nam potrebno, ocenjuje Ignjatijević.

„Ne suočavamo se sa bezbednosnim izazovima koji bi zahtevali da se na njih odgovori vojskom, a drugo je problem odliva stručnih kadrova iz vojske i regruti to ne bi nadoknadili“, dodaje ona.

Ponoš kaže da se ima utisak da tom temom hoće da se skloni neki drugi problem.

„Obražloženje je problematično, vojska se menja kad se desi neka bitna tehnološka promena, drugi razlog je bezbednosni ambijent, nije mi jasno šta se to promenilo. Bojim se da je promena bazirana na nečemu drugom, sistem se suočava sa problemom da se vojska topi, da ljudi nisu zaitenteresovani da dolaze tu“, ističe on.

Kako je naveo, model koji je bio zamišljen za vojsku nije sproveden u delo, profesionalizacija je urađena brzo i kuso, nije došlo do uspostavljanja prave profesionalne vojske i režim je sad priznao da nije uspeo.

„Rizično je da zato što nešto nije urađeno kako treba, da se sad rešava tako što se u hodu vraća na regrutnu vojsku, to ništa ne rešava ako i dalje ne budemo obučavali te ljude, samo ćemo imati vojsku koja će da služi za slikanje“, dodao je.

Obavezno služenje vojnog roka može biti brzo vraćeno, kaže Ponoš, ali tako kako je predstavljeno – to neće dati rezultat. „Ne može tako brzo da se generiše sistem koji će dati ratnu vojsku“.

Ignjatijević dodaje da bi vraćanje obaveznog vojnog roka bilo veoma skupo. „Moguće je, ali bi isplativije bilo sredstva uložiti u nešto drugo, poboljšanje služenja vojnog roka, koji će privući mlade.

Potrebno je popuniti rupe nedovršene profesionalizacije pre nego vratiti obavezni vojni rok, ili da zaživi koncept aktivne rezerve, dodaje.

„Tehnologija je veoma uznapredovala, sve i da dođe do nekog sukoba, savremene bezbednosne pretnje su drugačijeg karaktera, trenutno je potpuno nekorisno pričati o vraćanju obaveznog vojnog roka“, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare