Gosti N1: Poplava opasnija od požara, ulagati u prevenciju

Vesti 22. jan 202311:448 komentara

Hidrogeolog Branislav Božović upozorio je u Novom danu da se "treba plašiti poplave kao jednog od najvećih mogućih zagađenja". "Ne kaže se bezveze da je opasnija jedna poplava od jednog požara, posle požara se sve obnavlja, a posle poplave sa zagađenjem tla ništa ne ostaje", kaže. Profesor na Šumarskom fakultetu Ratko Ristić rekao je da se nigde u Evropi ne može videti toliko đubreta u vodotokovima i pored njih, kao u Srbiji i Crnoj Gori. Dodaje i da je potrebno čuvati šume i da je potrebno ulagati u prevenciju.

Božović kaže da njemu slike prethodnih dana „deluju strašno“.

„Međutim, ja sam se sa njima susretao mnogo ranije, one se dešavaju, ali nažalost, pamtimo kratko, i u stanju smo da kažemo da se ovo nikad nije dešavalo. To se dešava, ali bude strašnije kada zapustimo sisteme koji su nekad postojali“, kaže on.

Dodaje da „ljudi ne znaju šta je gabion“.

Pročitajte još

„Žičane velike nakupljene, u koje se ubacuju oblutci, kamenje, to se baca u bujicu pri obali, da bi se smanjio hidromehanički udar vode, da ne izvali obalu, nego se lagano utišava ta snaga, to nije urađeno, a to se nekad radilo“, objašnjava Božović.

Ristić misli da bi svaka lokalna samouprava u Srbiji trebalo da ima jednog zaposlenog koji se bavi isključivo problemima erozije zemljišta i prevencijom erozivnih poplava.

„Ono gde smo mi zakazali kao društvo je jedan mozaik i problema i odgovora. Ovo nije nikakvo iznenađenje. Preventivne aktivnosti su da lokalna samouprava, koja ima štab za vanredne situacije, ima čoveka koji je zadužen za odbranu od poplava“, kaže Ristić.

Dodaje i da je potrebno čuvati šume.

„Kvalitetna bukova jelova šuma na Goču može da zadrži 150 litara kiše po metru kvadratnom od padavina. Ono što takođe treba naglašavati jeste činjenica da se jako malo ulaže u protiverozivne radove“, kaže.

Prema rečima Ristića, „država mora da obezbedi sredstva“.

„Jer sve što se ulaže u preventivu daje efekta u odnosu 1prema 10, 1 prema 15, zavisi od situacije do situacije. Sve to što bi preventivno trošili, daleko je manje novca od onoga što moramo da potrošimo za sanaciju štete“, kaže on.

Božović upozorava da se „treba plašiti poplave kao jednog od najvećih mogućih zagađenja“.

„Ne kaže se bezveze da je opasnija jedna poplava od jednog požara, posle požara se sve obnavlja, a posle poplave sa zagađenjem tla ništa ne ostaje. Je li važniji stadion od 900 miliona evra ili je važnije uređenje vodotokova i ekologije, da bi se od nje počelo i vratilo na prave staze normalnog života. Znam da su ranije izdvajanja bila izuzetno veća, značajnija, i ostajalo je iza toga struke i znanja, toga nažalost nema, čuve se po nekim džepovima znanje“, kaže on.

Ristić kaže da se nigde u Evropi ne može videti toliko đubreta u vodotokovima i pored njih, kao u Srbiji i Crnoj Gori.

Božović dodaje da „svi gradovi u dolini Lima imaju deponije na obali Lima“.

„Mi smo navikli od pojedinca da se kasno lečimo, pa mislimo i ‘neće nas poplava'“, kaže Božović.

Komentari

Vaš komentar