Gosti N1: Protesti i u drugim gradovima, nije stvar u Rio Tintu – nećemo rudnik

Vesti 17. dec 202118:48 > 18:5316 komentara
Dejan Atanacković, Marijana Petković
N1

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar i Dejan Atanacković iz Ekološkog ustanka složili su se u Danu uživo da "nije stvar u Rio Tintu, već da ne žele nikakav rudnik litijuma". Atanacković podseća da će sutra u 14h izaći pred zgradu Vlade i dodaje da su u subotu planirani protesti i u Gornjem Milanovcu, Somboru, Novoj Varoši... "Predsednik nikako da shvati da nećemo nikakav rudnik. Nas ne zanimaju rudnici litijuma, nas zanima naše pravo da živimo i da bavimo onim čime hoćemo, mi smo izabrali poljoprivredu. Uopšte nije stvar o Rio Tintu, stvar je da nema nikakvog rudnika i nema više nikakvih istraživanja na onome što je plodno tle", kaže Petković.

Govoreći o ukidanju prostornog plana Loznice, Petković kaže da „misle da je to jedan deo provokacije ili njihovog konstantnog bacanja prašine narodu u oči“.

„Mi smo juče nakon povlačenja prostornog plana odmah podneli uredbu premijerki da se povuče uredba kojom je uopšte projekat Jadar upisan u prostorni plan od strane vlade, da se oglasi Ustavni sud na kome sedi već godinu i nešto naša inicijativa, niko ništa nije radio do ovog sad, pa ako već žele da stanu uz narod, i ako veruju da je narod u pravu, mogli bi da se oglase službeno onako kako to i dolikuje jednoj pravnoj državi“, kaže ona.

Povezane vesti

Atanacković podseća da će sutra u 14h izaći pred zgradu Vlade.

„Iako znamo da je Vlada i Skupština jedno pozorište apsurda, jedna farsa. Upravo radi poštovanja jedne institucije koju ćemo jednog dana vratiti u okvire svojih nadležnosti, mi ćemo se tamo okupiti i ostaviti naše zahteve i u pisanoj formi, a zahtevi su da se ponište svi pravni akti, lokacijske dozvole, sva rešenja koja su potpisana sa Rio Tintom u ime građana Srbije. Drugi zahtev je da se obustave svi postupci protiv građana koji su učestvovali na protestima, a isto tražimo i da se privedu i procesuiraju batinaši koji su dovedeni da mlate ljude u Šapcu i drugim mestima“, kaže on.ž

Dodaje da su u subotu planirani protesti i u Gornjem Milanovcu, Somboru, Novoj Varoši…

„Znam da se i ljudi iz Pranjana okupljaju, da će se pridružiti ljudima u Gornjem Milanovcu. To su lokalne organizacije, grupe građana koje su sa Ekološkim ustankom u kontaktu, tokom naredne nedelje odlučićemo o sledećim koracima“, kaže on.

Atanacković je mišljenja da ova borba već postiže cilj i da je „jedan od načina na koji se taj cilj postiže upravo svest koja postoji da ovo jeste jedna politička borba“.

„Da jeste borba u tom smislu da se mi borimo protiv jednog političkog sistema, to je svima jasno, kada se vazduh udahne, to nosi sa sobom određenu političku konotaciju, mislim da je važno sad insistirati na zajedništvu, neophodno je da sve podele, koje su prema mom mišljenju dosta predimenzionirane u medijima ostave po strani, svi smo na jednom velikom i istovetnom zadatku“, kaže on.

Petković se slaže i kaže da „svi imaju isti cilj, samo možda imaju različite metode“.

„Da je potrebna koordinacija, doći će i za to vreme, sigurna sam u to. Izražavanje enzadovoljstva je nešto što niko ne može da kontroliše“, kaže Petković.

Atanacković kaže da „to što je dogovoreno između vlasti i Rio Tinta nema veze sa građanima“.

„A sticajem okolnosti, predmet dogovora je vlasništvo građana. Naša jedina realnost je da se radi da se sve to ukine, da se ova zemlja odbrani, to je naša dužnost, ne možemo da dozvolimo da budemo robovi nekakve strane kompanije, a bogami ni robovi kriminalnog režima“, kaže on, dodajući da ga raduje rezolucija EP.

Petković ističe da nije stvar u tome da li će „to da bude Rio Tinto“.

„Predsednik nikako da shvati da nećemo nikakav rudnik. Nas ne zanimaju rudnici litijuma, nas zanima naše pravo da živimo i da bavimo onim čime hoćemo, mi smo izabrali poljoprivredu. Uopšte nije stvar o Rio Tintu, stvar je da nema nikakvog rudnika i nema više nikakvih istraživanja na onome što je plodno tle. I neće stati narod, nema nijednog načina da nas umire, jer smo puno toga pustili, puno toga progutali, računajući da će država da radi posao za koji je plaćamo“, kaže Petković.

Atanacković se složio sa svime što je rekla Petković i dodao da je postignuto mnogo prethodnih nedelja.

„Mislim da nikad do sad nismo videli takvo podvijanje repa ovog režima, uključujući i ukidanje prostornog plana Loznice, mada bih, pre nego pobedama, nazvao ovo nizom poraza režima, ja verujem da će naša pobeda biti upravo izbori na proleće. Moramo imati u vidu lažljivost tog režima, spremnost na laž“, kaže on.

Dodaje da veruje da će tu svoju borbu izgurati do kraja.

Komentari

Vaš komentar