Gosti N1: Rezultati izbora na Kosovu očekivani, dijalog sa Beogradom biće važan

Vesti 15. feb 202110:54 > 11:00 0 komentara

Rezultati izbora na Kosovu su očekivani, a dijalog Prištine i Beograda neće biti peti ili šesti prioritet nove Vlade, kako je to rekao Aljbin Kurti, saglasili su se gosti N1 Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka i Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 35.

Povezane vesti:

Surlić kaže da su rezultati očekivani osim za Demokratski savez Kosova i da su oni postigli mnogo lošiji rezultat od onog koji su očekivali.

„Srpska lista je očekivano osvojila svih 10 mesta, imali su podršku iz Beograda. To što je Srpska lista osvojila 99 odsto glasova nam govori da nije bilo dovoljno pluralizma, a trebalo bi ga obezbediti. Ako se ide sa jednom etničkom listom, onda bi svi akteri trebalo da budu uključeni. Imali smo referendumsku atmosferu“, rekao je Surlić.

Dragiša Mijačić kaže da su Vjosa Osmani i Aljbin Kurti na ovaj način potvrdili svoj legitimitet.

„Očekivala se pobeda Kurtija tako da rezultati nisu iznanađenje, za njih su mozda i razočaravajući, jer su im ankete davale veću prednost. Ali u Metohiji su više dobile partije koje su do sada vladale. Najveći gubitnik izbora je stranka dosadašnjeg premijera Avdulaha Hotija, oni su mnogo izgubili odlaskom Vjose Osmani pa su došli na 13-14 odsto“, kazao je Mijačić i dodao da je Kurti zastupao „tvrde“ odnose sa Srbijom i da se zalagao za poništavanje odluka iz Brisela.

Surlić navodi da će Kurti preuzeti premijersko mesto, a da će Osmani da ostane predsednica.

„Samoopredeljenje ima 55 mesta, a treba im 61. Manjinske stranke će biti dovoljne da se formira Vlada. Svi su govorili da od Srpske liste neće zavisiti Vlada, mada bi ona mogla ne samo da učestvuje u širem dijalogu, već da bude značajniji akter. Postoji sistemska diskriminacija, nepoštovanje Ahtisarijevog plana, ako je Kurti legalista kakvim se predstavalja, to su obaveze koje su preuzete od ranije“, kaže Surlić i podsetio na reči Aljbina Kurtija da je Srpska lista podržana iz Beograda i da neće sa njima pregovarati.

„Srpska lista kaže da ignorisanje pokazuje u kakvom je stanju srpska zajednica na Kosovu. Iako Kurti navodi da je dijalog sa Beogradom peti ili šesti prioritet, prva tačka bi morala da bude funkcionalno društvo“, naveo je Stefan Surlić.

Mijačić podseća da je prvoj Kurtijevoj Vladi Srpska lista bila koalicioni partner i da ta saradnja nije bila loša.

„Dosta toga je bilo urađeno, uspostavljena je saradnja, sreli su se ministri, Srbija je poslala donaciju, PCR testove. Sada nije pitanje da li Kurti može da formira Vladu, već ko će biti premijer Kosova. Ono što je problem je njihov koalicioni potencijal, pošto Haradinaj, recimo, hoće da podrži Vladu, ali ako on bude premijer“, istakao je Mijačić i objasnio da su izbori mogući i pre formiranja nove Vlade, ako ne bude dogovora.

N1

„Već ima naznaka da će ponovo biti izbori. Ništa se nije rešilo, jer su sve partije postavljane u svojim rovovima. Pitanje je kako ce LDK da odigra, oni imaju širi koalicioni potencijal, mada su oni dosta izgubili od prošlih do ovih izbora. Ambasada SAD će imati važnu ulogu. Kako se bude formirala Vlada, tako će se i dijalog odvijati, on možda nije politička tema unutar Kosova, ali za međunarodnu zajednicu jeste, za Ameriku i EU, tako da neće biti biti peta ili šesta tema već prva ili druga“, rekao je Mijačić.

Surlić kaže da će se dijalog odvijati na nekom nižem nivou, a da pravi dijalog moguć tek nakon izbora i u Srbiji.

„Onda će dve strane biti dodatno podstaknute. Očekuje se nova politička klima i atmosfera. Ako se samo oslanjamo na izbore, onda nikada nije vreme za dijalog. I Beograd i Priština će se suočiti sa mnogo većim pritiskom pa se tek nakon izbora može očekivati neki ozbiljniji dijalog“, rekao je on.

Mijačić se osvrnuo na čestitku Bajdena predsedniku Vučiću povodom Dana državnosti i podsetio da je Amerika uvek priznavala Kosovo i da se to neće promeniti.

„To je njihov stav oduvek, tako da se nije odjednom desilo ono pismo Vučiću. Nije izvesno očekivati ozbiljnije napretke u dijalogu do izbora u Srbiji. Dijalog zavisi i od konsolidacije Bajdenove vlasti. Očekuje nas i odlazak Angele Merkel i pozicioniranje Nemačke. Neće biti jednostavno, potrebno je rešiti odnose na zadovoljavajući način“, rekao je Mijačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!