Gosti N1: Sporan intervju sa Koluvijom – pretvaranje Jovanjice u rijaliti

Vesti 07. okt 202122:0916 komentara
360 stepeni Omer Hadžiomerović Vladimir Gajić
N1

Advokat i predsednik pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić i bivši sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović smatraju da je sporno što je Vladimir Đukanović, advokat prvooptuženog u slučaju Jovanjica Predraga Koluvije, intervjuisao svog klijenta, imajući u vidu da je i član Visokog saveta sudstva (VSS), Državnog veća tužilaca (DVT), poslanik i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe. "On direktno utiče na karijere svih tužilaca i sudija u Srbiji, on se pretvara u novinara i pravi intervju i pretvara taj postupak u jedan rijaliti, i to je ono što ovoj vlasti najviše odgovara", navodi Gajić. Hadžiomerović kaže da ovo nije prvi put da lice koje je okrivljeno u nekom predmetu organizuje konferenciju za štampu. "Sporna je situacija onoga ko ga je intervjuisao, više je pitanje, pošto je Đukanović navodno i novinar, pitanje je za udruženja novinara, VSS, DVT, Skupštinu - da li je to etično", ukazuje Hadžiomerović.

„Ta jedna ogromna laž koja definiše naš život zadnjih 10 godina ušla je sada u neki krešendo, njihova namera nije da narod poveruje u te laži, već da više ne veruje ni u šta, da izgubi kapacitet da sudi o bilo čemu, kad to postignete, onda tom narodu možete da radite šta hoćete. U tom kontekstu je i ovaj događaj… Odbrana (Koluvije) koju je odmah iza toga (intervjua) dao iz Dubaija predsednik Aleksandar Vučić samo potvrđuje da nije Koluvija vrh te piramide organizovanog kriminala u tom konkretnom slučaju, već onaj koji ga je branio iz Dubaija“, kaže Gajić u emisiji „360 stepeni“ na TV N1.

Povezane vesti

Hadžiomerović kaže da u tom intervjuu Đukanović ništa novo nije rekao u odnosu na njegovu odbranu na sudu, već mu se čini da je to više bilo usmereno na javnost da stvori određenu sliku. Gajić dodaje da je „kod nas pravni poredak takav da Đukanović ne krši nikakve propise“, ali da ako se bavi advokaturom ne bi trebalo da bude na svim ostalim funkcijama jer je to „definicija sukoba interesa“.

„Sporne su kasnije reakcije Vučića i (premijerke Ane) Brnabić kakav ishod treba da bude tog suđenja. Samo intervjuisanje nije pravno zabranjeno, ali valjda se mi vladamo i po etici, ne samo po pravu“, navodi Hadžiomerović.

Dodaje da „neprimerene izjave (Vučića), mogu zaista da se tumače kao poruka pravosuđu, Visoki savet sudstva treba da reaguje, naravno neće smeniti predsednika države, ali će poslati jasnu poruku sudijama – ako radiš pošteno, biće sve u redu“.

„Mi nemamo problem sa zakonima, naši su zakoni prilično solidni, ovde su problem ljudi. Ovde se naviklo na komandu – nekad je komandovala partija (u vreme komunizma), a u poslednjih 30 godina politika komanduje životima, a ovi su to doveli do savršenstva“, ističe Gajić.

On ukazuje da su u celom postupku Jovanjice, najveće plantaže marihuane u Evropi, na kojoj je zaplenjeno 1,6 tona droge, a kao prvooptuženi za proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga optužen Koluvija, atipične dve stvari.

„U ovakvim predmetima atipično je da Apelacioni sud po žalbi preinači odluku prvostepenog suda o produženju pritvora, to se retko dešava, jer ako Apelacioni sud smatra da prvostepeni nije dovoljno obrazložio presudu, ukida je i vraća mu je… Druga atipična stvar je da prvooptuženi za krivična dela za koja može da se dobije doživotni zatvor biva pušten tokom samog postupka iz pritvora“, ukazuje Gajić.

Hadžiomerović dodaje da se dosta retko ukidaju pritvori u ovakvim i sličnim slučajevima, kao i da kućni pritvor ne može da se da ako postoji mogućnost uticaja na svedoke.

Gajić ističe da je ukidanje pritvora „pogodnost za Koluviju, jer on sada troši ovo vreme dok se suđenje ne završi, a kod nas ono može da traje 10 godina, troši buduću kaznu, ako bude osuđen“.

Na pitanje da li će ovo suđenje biti prekretnica u našem pravosuđu, jer su u postupku Jovanjica 2 optuženi i pripadnici policije i BIA za pomaganje Koluviji, Gajić smatra da nije uopšte u pitanju da će to da bude neka prekretnica, jer ovo nije prvi put da se sudi nekima iz vlasti, podsetivši, između ostalog, na suđenje bivšem šefu Državne bezbednosti Radomiru Markoviću.

„Ovo je jedan relativno običan predmet, u kome je otkrivena ogromna količina marihuane, drugi najveći predmet u poslednjih 20 godina u srpskm pravosuđu. Suđenje nema razloga da nešto dugo traje, nema tu nikakve velike fame, tužilaštvo vodi ovde postupak protiv jednog ograničenog broja ljudi, to je kalup koji je ono dobilo i iz toga ne može da izađe. Da se ovde vodila nezavisna istraga, Koluvija ne bi bio u prvih pet optuženih… Da li možete da zamislite da je on sve ovo mogao sam da organizuje“, upitao je Gajić.

Iza Pandorinih papira ne stoje samo novinari

Na pitanje šta će se desiti u slučaju Pandorinih papiri, međunarodnog projekta u kojem je učestvovalo 600 novinara širom sveta, koji su došli u posed miliona dokumenata, procurelih iz agencija koje osnivaju ofšor firme, a u okviru kojih su objavljeni dokazi, između ostalih, da ministar finansija Siniša Mali jeste bio vlasnik 24 stana na bugarskom primorju, i zašto tužilaštvo ne reaguje, Hadžiomerović kaže „ako je to tako, jer mi te papire nismo videli, postoji osnov da to neko proveri – može i sama Agencija za borbu protiv korupcije“.

A zašto se tužilaštvo nije obratilo KRIK-u koji je učestvovao u ovom projektu i zatražilo te papire, on dodaje „možda će tražiti“.

„Treba malo dati vremena, i sačekati, u svakom slučaju ako se pokazuju neki papiri, to može da izazove sumnju, koja je osnov za proveru“, ocenjuje Hadžiomerović.

Gajić smatra da „ovde pre možete da očekujete nastavak rijalitija… neće se ovde ništa desiti“.

„Ali, treba istaći da iza Pandorinih papira ne stoje samo novinari, iza ovog izveštaja mogla bi da se potpiše i vlada SAD, to je ono što treba da brine te koji su u izveštaju, oni treba da se čuvaju da se ne nađu na tlu SAD“, navodi Gajić.

Što se tiče Siniše Malog, dodaje da je on jednu stvar dobro rekao – „nije ovo napad na mene već na Vučića. To je tačno i zato treba i da budu zabrinuti“ i Mali i Vučićev kum Nikola Petrović, nekadašnji direktor „Elektromreže Srbije“, koji se takođe našao u Pandorinim papirima.

„Siniša Mali i Nikola Petrović su najuži krug koji možete da zamislite oko Vučića“, ističe Gajić i dodaje da pošto u Srbiji ne postoji sud za ovakve slučajeve „neće doći ni do kakvog ishoda, mislite da će Vučić dopustiti da odgovaraju Mali ili njegov kum – to se neće desiti“.

„Naše tužilaštvo – to je jedno sovjetsko ustrojstvo – hijerarhija, od 1945. se nikad nije desila sistemska greška da na mesto republičkog javnog tužioca dođe neka nezavisna ličnost“, ukazuje Gajić.

Ustavni amandmani – šminkanje mrtvaca

A što se tiče predloženih ustavnih amandmana u domenu pravosuđa, Hadžiomerović kaže da su neke stvari bolje, ali su ključne ostale iste i ukazuje da će sve biti u ingerenciji Visokog saveta sudstva, a „ako to telo ne organizujete da bude nezavisno, sve te promene padaju u vodu“.

Gajić smatra da što se tiče tih ustavnih amandmana „od toga nema ništa, to je šminkanje mrtvaca“.

„Sva su ključna rešenja u korist vlasti – da se ništa ne promeni, zato to zovem šminkanje mrtvaca“, ističe on.

Hadžiomerović dodaje da bi pravosuđe trebalo da bude nezavisno od politike, „gledano teoretski, promene u sferi politike ne bi trebalo da imaju uticaja na pravosuđe, ali svedoci smo da u praksi to nije tako“.

„Odrasli smo u mentalitetu gde sudstvo nikad nije bilo nezavisno, to je prosto tradicija. Politika često nema konkretne zahteve, ali ima očekivanja koje prepoznaju ljudi, ta autocenzura je problem“, navodi on i dodaje da „ne može tužilaštvo da reši sve probleme bez šire podrške građana, zato je bitno da građani imaju pune informacije i da misle svojom glavom“.

A povodom slučaja člana Narodne stranke Konstantina Katića koga su pripadnici BIA četiri sata mučili na beogradskom aerodromu zbog tvita o Vučiću, Gajić kaže da su podneli krivičnu prijavu i u međuvremenu utvrdili i imena tih pripadnika BIA.

„To se događa zbog jedne banalnosti, radi se o mirnoj i bezopasnoj osobi. Zamislite ako režim jednog dana posumnja da se stvorila neka velika snaga, da je njihova vlast ugrožena. Svako treba da se zapita šta će da bude sutra i na šta će biti spremni sutra kada budu u lošijoj situaciji nego danas, a njihova pozicija se stalno pogoršava“, navodi Gajić.

Komentari

Vaš komentar