Gosti N1: Srbija da preuzme inicijativu oko Kosova i kaže šta hoće

Vesti 26. jan 202322:41 34 komentara

Novinarka Vesna Mališić i bivši predsednički kandidat Saša Janković slažu se da je francusko-nemački predlog za Kosovo dobra početna osnova za dijalog. Janković ističe da bi, da se on pita, u ime Srbije zatražio da se u sporazumu dopune neke stvari, ali da nikako ne bi u startu govorio da je u pitanju katastrofa na koju nas teraju. Srbija, prema njegovim rečima, treba da preuzme inicijativu i "kaže šta ona hoće i da se onda neko drugi znoji i pita da li je to dovoljno dobro umesto da čekamo". Mališić ističe da Srbija od 1999. godine stalno manipuliše dokumentima o Kosovu koje je potpisala.

Janković kaže da bi, da je na mestu pregovarača oko predloga za Kosovo, zatražio da se u sporazum kao prva stvar ubaci zaštita naše baštine na Kosovu, dakle – eksteritorijalnost crkava i manastira. Dalje, zahtev bi bio i da se sačuva i odbrani teritorijalna i personalna autonomija za Srbe, pri čemu bi se teritorijalna autonomija odnosila na Srbe sa severa.

Pored toga, smatra da bi u sporazum trebalo da se stavi da za Srbiju to ne znači priznanje Kosova. I on i Mališić podsetili su na istorijske primere – da su delovi SSSR-a bili članice UN dok su sadašnje nezavisne države bile deo Sovjetskog saveza, ili na primer dve Nemačke koje nisu priznale jedna drugu ali im to nije smetalo da se razvijaju i kasnije postignu svoje ciljeve.

Janković ukazuje da članstvo u UN jeste indikator ali ne i dokaz nezavisnosti.

„Da li nam je dogorelo do nokata?“

Povezane vesti

Mališić posle obraćanja predsednika o predlogu za Kosovo i opisivanja da je u pitanju „ucena“ i „udarac u zid“, kaže da ne znamo da li je tako zaista ili nije, da li je u pitanju dramatizacija predsednika ili stvarnost…

„Čini mi se da je istina da je očigledno da se približava kraj strpljenja o tome da se ovo može beksonačno držati u nekom stanju provizorijuma“, rekla je Mališić i naglasila da je ono što može da nam se dogodi da nam se zaustavi evropski put, uvedu vize, ali i povuku evropske investicije.

„Mi već od 1999. godine stalno manipulišemo sa dokumentima koje je Srbija potpisala“, rekla je Mališić i ukazala na činjenicu da se više nego na Briselski sporazum pozivamo na Rezoluciju 1244, a koja takođe ima rečenicu u svom stavu 11 da će Kosovo da bude u sastavu SR Jugoslavije, ali da se konačno rešenje Kosova tek očekuje.

Kada se pozivamo na Rambuje, i tu treba podsetiti da je Rambujemo predviđeno da će se tri godine posle njega napraviti međudržavna komisija gde će se govoriti o statusu Kosova. „I posle toga, u Briselskom sporazumu se govori da Kosovo i Srbija neće ometati jedni druge u evropskim inegracijama“, kaže.

Na pitanje da li je sada momenat i da nam je „dogorelo do nokata“ pa rešenja mora da bude, Saša Janković kaže da je svakako bolje da izađemo iz situacije konflikta koja decenijama traje.

Ja bih radije da druge stvari budu deo našeg identiteta nego konflikt, rekao je i ocenio da je situacija sa Ukrajinom ubrzala stvari pošto se postavlja pitanje da li Evropa može kraju da privede bilo šta.

„Umesto da se pitam zašto sada, ja bih rekao zašto je Srbija toliko pasivna“, rekao je Janković i ocenio da postoje i u vlasiti i u opoziciji oni koji smatraju da je odloženi konfilt prava stvar.

„Vučić imao želju da se na pitanju Kosova direktno ubaci u istoriju, ali…“

Mališić je ocenila i da je moglo da se nasluti da je predsednik Aleksandar Vučić imao ideju da bi Kosovo moglo biti podeljeno, da se činilo da je to njegov plan, pa da kada je to propalo verovatno nije znao šta dalje. „Mislim da je imao želju da se na pitanju Kosova direktno ubaci u istoriju, kao čovek koji je rešio pitanje Kosova“, dodaje.

Ona ukazuje i da se ne dozvoljava u javnsoti da se kaže šta bi ljudi hteli, da se samo govori šta nećemo o Kosovu.

„A onda imamo strašan pritisak na medije i neverovatnu situaciju sada da zbog rata u Ukrajini deo medija pretvaramo kao ispostave ruskih medija na Balkanu i svetu se prijakazujemo u čudnom svetlu“, kaže.

Ocenila je i da smo Kosovo „držali kao zabran politički s kojim je moglo da se manipuliše i sada smo došli do kaja puta“, navodeći kao primere zabranu ulaska sportistima s Kosova, kordone i nerede tokom održavanja festivala Mirdita dobar dan…

Janković je naglasio da i kosovske vlasti rade loše stvari. „Ali ja želim da moja zemlja bude jaka kao što se busa u grudi i da bude konstruktivna“, dodaje.

„Bitnija budućnost Srbije i naša državnost nego da se Vučiću natrlja nos“

Budući da se očekuje sednica Skupštine, a na pitanje da li je optimistično očekivati konstruktivnu raspravu, Janković smatra da je bitnija budućnost Srbije i naša državnost nego da se Vučiću „natrlja nos za to što radi“.

Kaže da je tačno da je Vučić „uzeo sebi i pogaču i mač“, ali da je suviše velika cena da mu s tim „za vjeki vjekova trljamo nos“.

Zato, kaže Janković, i opozicija treba da nastupi konstruktivno u raspravi.

Mališić podseća da je predsednik trebalo da pozove predstavnike stranaka i van očiju javnosti ih obavesti o stvarima koje neće moći javno da učini u Skupštini, ali da on to nije učinio, a i pojedine stranke su već objavile da neće da se sastanu sa Vučićem.

„Već imamo rasulo – nit stranke hoće da razgovaraju s njim, niti ih je on zvao“, rekla je Mališić i dodala da se boji da će i nova sednica da liči na onu prethodnu oko Kosova – „vlast će da se spremi sve što zna o opozicionom poslanicima“ i onda će se prozivati ko je veći izdajnik.

„Odgovornost za to što se 10 godina nije razgovaralo je na Aleksandru Vučiću koji je svaki pokušaj dijaloga pretvorio u farsu“, naglasila je Mališić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare