Gosti N1: Svet je u Hladnom ratu 2, Kurti nije Zelenski, niti je Vučić Putin

Vesti 21. sep 202222:47 komentara

Zamenik predsednika SSP Borko Stefanović izjavio je u emisiji Newsnight na N1 da je ceo svet s razlogom zabrinut zbog izjave ruskog predsednika Putina o delimičnoj mobilizaciji. "Ovo je nepovoljna situacija za Srbiju. Bez obzira što je mobilizacija jako opasna i znači eskalaciju sukoba, ona takođe pokazuje da nije na vidiku nikakav mirovni sporazum", ocenio je. Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je svet u "Hladnom ratu broj 2". "Ne kažem da će Rusi upotrebiti nuklearno oružje, mislim da će se koristiti kao u Hladnom ratu, kao faktor odvraćanja, ali ono što jeste opasno za Evropu i svet je što smo mi u 'Hladnom ratu broj dva'", naglasio je.

Izgleda da je predsednik Rusije po drugi put prevario svet. Mnogi u februaru nisu verovali da je moguć sukob ovakvih razmera koje gledamo ovih dana. Ali desilo se. Sedam meseci kasnije, retki su verovali da će se desiti mobilizacija. Ipak, desila se.

POVEZANE VESTI

„Ceo svet je sa razlogom zabrinut. Ovo je treći put u istoriji da Rusija sprovodi neku vrstu mobilizacije, makar javno. Ovo je proizvod suočavanja na frontu u Ukrajini, gde je po nama u SSP, izvršen jedan neopravdan napad na suverenu državu. Desilo se to da je front u vojnom smislu suviše rastegnut, suviše velik, i Putin prosto nije imao svest da ovo može toliko da traje, da će stvari na frontu ići suprotno njegovim očekivanjima“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, raste svest i kod ruskog stanovništva da ovaj rat nije dobar.

„Da niko normalan ne želi rat. Vidimo sad da i naša zemlja, u manjem broju od ostalih, prima i izbeglice ne samo iz Ukrajine, već i iz Ruske federacije. To podseća na priliv ‘belih’ Rusa 20-tih godina 20. veka“, kazao je.

Stefanović kaže da kao narod treba da ih prihvatimo, da im se nađemo i budemo pri ruci.

„Ali mislim i da Srbija treba energičnije da traži mir i šalje humanitarnu pomoć. Jer, mi znamo i šta su sankcije, ali i to kad neko pokušava da vam oduzme deo teritorije“, naglasio je Stefanović.

Vuk Stanković kaže da je „svaki normalan čovek protiv rata“.

„Ja sam imao uvid u neka istraživanja, kada postavite pitenje koga podržavate i stavite opciju protiv rata, najveći broj ljudi kaže da je protiv rata, pa tek onda da podržava rusku ili ukrajinsku stranu. Ovaj rat ima svoje političke razloge, svoju političku razradu, a imaće i epilog. Rat nije došao sam od sebe, tome prethodi jedna greška zapadne diplomatije i ukrajinske strane, a to je da se ne poštuju sporazumi iz Minska, Minsk 1 i 2“, izjavio je Vuk Stanković.

Ali, dodaje, razaranje i ljudske patnje jesu nešto protiv čega se treba boriti.

„Postoji detalj iz Putinovog govora, retorika je očekivana, ali pred kraj ima rečenica – ‘ukoliko budemo napadnuti, svaki pedalj naše teritorije branićemo svim raspoloživim sredstvima, imamo najubojitije nuklearno oružje'“, naglasio je Vuk Stanković.

On pominje i najavljene referendume za prisajedinjenje Rusiji.

„Videli ste poslednjih dana da se u određenim delivima Ukrajine, koji je naseljen pretežno ruskim stanovništvom, da se tu pripremaju referendumi. Ako oni glasaju o prisajedinjenju Rusiji, epilog mobilizacije će ići na sledeći način: Rusi će dati gas da seku taj deo teritorije, a onda će napraviti neku vrstu nuklearnog štita raspoređujući to oružje da zaštite sve to“, ocenio je Vuk Stanković.

To je, dodaje, na žalost istorija koja se događa.

„Mislim da je rat potpuno besmislen, ali ne pitam se ja. Mislim da je propuštena politička prilika da se kroz posredovanje Nemačke i Francuske u okviru Minskih sporazuma, reši pitanje političkih prava. Ne dajem legitimitet ovome, ne kažem da će Rusi upotrebiti nuklearno oružje, mislim da će se koristiti kao u Hladnom ratu, kao faktor odvraćanja, ali ono što jeste opasno za Evropu i svet što smo mi u ‘Hladnom ratu broj dva'“, kazao je gost N1.

Borko Stefanović naglašava da je trenutna situacija jako nepovoljna za Srbiju.

„Bez obzira što je mobilizacija jako opasna i znači eskalaciju sukoba, ona takođe pokazuje da nije na vidiku nikakav mirovni sporazum. Srbiji, kao i ostatku Evrope, je neophodan je što pre mirovni sporazum iz hiljadu razloga. A mi imamo dodatne razloge – Kosovo, pritiske oko toga, imamo situaciju u kojoj se od Srbije očekuje da ne bude jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji“, kazao je Stefanović.

Mi, kaže, moramo da gledamo šta će biti sa Srbijom.

„Da se sa što manje ožiljaka izvučemo iz ove situacije, a opet da ne izgubimo sopstvenu budućnost“, kaže.

Reakcije na Kurtija

Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu CNN-u optužio Srbiju da je produžena ruka Kremlja.

Stefanović kaže da je to „sedma ili osma izjava zvaničnika iz Prištine koja povezuje Srbiju sa Putinom“.

„Želeći da kažu da smo mi marionete u rukama Kremlja. Ja sam i ovde kao predstavnik najjače opozicione stranke, mislim sve najgore o ovoj vlasti, ali ovo što Kurti kaže na CNN-u, dok Vučić gostuje na Njuzmaksu sa Grenelom, to dosta govori“, navodi.

O tome šta to znači, kaže:

„Da albanski političari imaju prohodnost na jače medije, da je Kurti shvatio da on Zapadu lako može da pokaže da je on Zelenski, a da je Srbija marionetska država Rusije. To je podlo, to je neistina i pokazuje da Kurti ne želi dogovor, već da nastavi sa sličnim provokacijama. Do ovakve situacije smo došli pogrešnom politikom i nizom grešaka, ali i jednim potpuno odbijajućim pristupom prištinske strane“, naglasio je Stefanović.

Vuk Stanković kaže da je Kurti „provokator“.

„Kurti nije Zelenski, on je politički provokator, on pokušava da kroz nacionalističku retoriku prepokrije svoju nesposobnost da bilo kakvo blagostanje stvori za građane Kosova. On je propustio priliku što nije bio deo OVK da se ponaša kao liberalni političar koji bi išao u susret kompromisu sa Srbijom…Sada Kurti medijski lešinari i pokušava da napravi lažnu paralelu Vučića i Putina“, pojasnio je.

Odgovor predsednika Srbije na takve izjave Kurtija je, kaže, potuno opravdan.

„Stav Vučićev je potpuno opravdan kada je reč o Kurtiju, jer na bezobrazluk morate da odgovorite odlučno i racionalno. Ovo da neće videti UN je temeljno opredeljenje Srbije od početka razgovora i Kurti je dobio nedvosmisleni odgovor naše strane. Važno je i primetiti da našoj strani treba veća medijska logistika. Njuzmaks nije dovoljan, trebaju nam kontakti i sa drugim medijima“, zaključio je Vuk Stanković.