Gosti N1: Temeljni ugovor će se potpisati, odlaganje dok se ne ispune uslovi

Vesti 01. jun 202110:51 > 04. jun 2021 22:387 komentara

Sociolog religije Vladan Stanković i novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević saglasni su da će Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore morati da bude potpisan i da je posredi samo odlaganje dok se ne ispune određeni uslovi.

Prvo zasedanje svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve pod predsedništvom novog patrijarha Porfirija obeleženo je neizvesnostima, ali i sastancima sa političkim predstavnicima. U istom danu, ali ne u isto vreme, sa patrijarhom Porfirijem i vladikama sastali su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. Temeljni ugovor SPC i Crne Gore nije potpisan, a vladika Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko primorskog.

Milovančević objašnjava da je ključno pitanje Sabora bilo ko će biti Amfilohijev naslednik.

Povezane vesti:

„Izabran je mitropolit crnogorsko-primorski, imajući u vidu da je Amfilohije značajna ličnost, očekivalo se da taj neko nastavi taj put, a krajnji rez tog ptuta bile su ltiije koje su srušile vlast Mila Đukanovića. Mnogi su se pitali ko će biti naslednik, to je bilo ključno pitanje. Koliko je to bilo važno, svedoči reakcija nakon izbora – vatrometi po Podgorici. Govorilo se i o nasledniku Porfirija u Zagrebu, valjevskoj episkopiji, novom Sinodu, to su sve pitanja koja su zaokupirala javnost“, rekao je Milovančević.

Stanković je dodao da je u središtu Sabora bio položaj SPC u Crnoj Gori i potpisivanje Temeljnog ugovora, koje je trebalo da se dogodi, ali do koga nije došlo.

„Moja saznaja govore da je vršen pritisak na premijera Zdravka Krivokapića da do potpisivanja ne dođe u Beogradu, čak postoje spekulacije da je dva puta ulazio u avion i vraćao se s aerodroma Golubovci i tek uveče stigao u Beograd. Očigledno da unutar Vlade Crne Gore nije razjašnjeno, nije poznata do kraja sadržina Temeljnog ugovora, nisu upoznati koalicioni partneri. Vlada Crne Gore je izrazito nestabilna, postoji jedna mala stranka građanske orijentacije, a to je pokret URA, Dritan Abazović je izjavio da Temeljni ugovor nije sporan, ali da će svaklu odredbu proći, verovatno je to razlog zašto ugovor nije potpisan. I među demokratama i Urom postoji predlog da mora da bude potpisan u Crnoj Gori“, rekao je Stanković.

Gosti N1 objasnili su šta je suština Temeljnog ugovora.

„Crnogorske vlasti kažu da je u pitanju ugovor kao konkordat sa Vatikanom. Ugovor definiše odnose između države i jedne verske zajednice. Suština ugovora je da zaključi Zakon o slobodi veroispovesti kojim su rešeni gorući problemi s imovinom SPC“, navodi novinar SPC.

„Temelj ugovor je pravni akt koji će priznati status SPC u Crnoj Gori koji je bio neregulisan. Bila je izvan pravnog sistema Crne Gore. Vlast Mila Đukanovića nije htela da tretira SPC kao važan faktor unutar države. Potpisivanjem, SPC postaje ugovorna strana, tako se obezbeđuje autonomija delovanja crkve. I država ima interes da reši status i da je podvede pod pravni sistem“, objasnio je Stanković.

Milovančević dodaje da je jedan od osnovnih uslova bio da se izabere mitropolit crnogorsko-primorski.

„Čekalo se da se završi sa tim izborom, da Joanikije postane mitropolit i da se u prisustvu patrijatha potpiše. Prva stvar koju je vladajuća većina uradila je izmena zakona o slobodi veroispovesti, oni su na temelju tog obećanja i došli na vlast. Zato bih rekao da je ovo samo odlaganje potpisivanja, dok se ne ispune svi uslovi. Ne verujem da neće biti potpisan, ne verujem da bi Krivokapić dozvolio taj luksuz da odbije da potpiše“, smatra Milovančević.

Na pitanje koliki je uticaj politike na crkvu, Stanmović kaže da je veliki i dodaje da je uloga religije u društvo tokom 50 godina bila zanemarivana, a da je onda je došlo do retradicionalizacije i da danas crkva igra snažnu ulpogu.

„SPC je ubedljivo najjača verska organizacija u Crnoj Gori, u nju odlaze i nacionalni Srbi i nacionalni Crnogorci. Moja je procena da će Temeljni ugovor morati da bude potpisan, pretpostavljam da će biti u Crnoj Gori, bilo je ideja da patrijarh ne učestvuje u potpisivanju, što je u Patrijaršiji odbijeno. Mora da potpiše srpski patrijarh, bilo je pokušaja u Crnoj Gori da se mitropolija crnogorsko-primorska na neki način tretira kao izdvojeno telo, to nije prošlo. SPC je donela na Saboru dve bitne odluke, jedna je o ukidanju episkoipskog saveta koji je važio samo u slučaju Crne Gore, otpala je nada separatističkih krugova da se pravi pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Druga stvar koja se desila je da je ukinuta arhiepiskopioja cetinjska.

Na pitanje da li će vladika Joanikije nastaviti putem kojim je išao Amfilohije, Milovančević je rekao da u jednom delu hoće, ali da će gledati da ostavi svoj pečat.

„Joanikije nema baš agresivni pristup kao prethodnik koji nije štedeo reči za ljude na političkoj sceni. Joanikije je blaži i on je čovek kompromisa, vodi računa o svakoj reči, stavljao je interes crkve ispred svog, zato i ne čudi radovanje ljudi u Crnoj Gori kada je izabran“, poručuje Milovančević.

Stanković dodaje da će Joanikije zadržati kurs da je crkva u Crnoj Gori srpska.

„I da čuva pomen na to da je Srbija nekad bila mediteranska zemlja, a građanska opcija u Crnoj Gori se podelila – jedan krak ide ka priči da je reč o novoj naciji, a drugi krak, koji postoji i u vladi, trudi se da uspostavi građansku Crnu Goru, gde će uvažiti prava i principe svih naroda“, smatra Stanković.

Komentari

Vaš komentar