Da li i građani treba da se pitaju o sporazumu sa Kosovom?

Vesti 23. mar 202307:00 150 komentara

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da građani na referendumu treba da odluče o evropskom predlogu sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, za koji on smatra da ga treba odbaciti. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac nije pominjao referendum, ali je kazao da građani moraju da se pitaju o sporazumu kako bi on zaista vodio stabilizaciji regiona.

Lutovac je kazao da 10 godina nije bilo rasprave na tu temu, jer niko nije bio uključen u proces izuzev jednog čoveka – predsednika Aleksandra Vučića.

„Odjednom nam saopštava da je prihvatio sporazum, odnosno na sporazum ne postoji ali će ga on sprovoditi“, rekao je Lutovac u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Aleksić je rekao da „nema dileme“ da je sporazum protivustavan, ali da je predsednik nesumnjivo prihvatio sporazum i implementaciju, a to što govori kako nije potpisao je „zamajavanje građana“.

Međutim, Vučić je prihvatio da pređe „crvene linije“ priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim institucijama, rekao je Aleksić.

„Da li će to nas da približi Evropi i Zapadu – neće ni za milimetar“, kazao je on.

Ocenio je da bi, ako bude raspisan referendum i građani odbace ovakav predlog, to bio kraj vlasti Aleksandra Vučića, ali ne bi bio kraj pregovora.

Razgovori o normalizaciji bi se nastavili, ali uz poštovanje Srbije, a pregovarači u ime Beograda bili bi neki drugi ljudi, rekao je Aleksić.

Lutovac je rekao da je sporazum „za koji smo saznali iz medija“ rezultat umešnosti i položaja Vučića kao pregovarača.

Kako je rekao, Zapad Vučića doživljava kao nekog ko može da se okrene ka Rusiji i Kini, i u skladu sa tim su postavili temelje sporazuma.

„Sporazum je takve prirode da je on u stvari namenjen Vučiću kao pregovaraču“, rekao je Lutovac.

Na pitanje da li je to uvod u priznanje nezavisnosti, predsednik DS odgovara da je Vučić „uradio gotovo sve što je obećao“.

„Jedino nije priznao to što je uradio“, kazao je Lutovac.

Komentari (150)

Vidi sve komentare