Gosti N1: Uslovi pred izbore daleko od idealnih, ali svaki pomak je bitan

Vesti 09. nov 202122:11 > 10. nov 2021 01:00 8 komentara
N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski saglasili su se u emisiji "Da razumemo" da će se sledeće godine održati izbori koji će se odvijati u uslovima koji će biti "daleko od idealnih". Oni su ocenili da su urađene "kozmetičke promene", ali su istakli i da su bilo kakve promene u sadašnjoj političkoj situaciji značajne. "Moramo da budemo svesni da je i mali pomak ipak neki pomak. Ko je imao ideju da ćemo pred ove izbore da drastično promenimo uslove, da oni budu fer i pošteni, taj je bio potpuno nerealan", istakao je Veljanovski.

„Izbora će biti, građani će imati izbor da biraju, ali ti izbori neće biti ni slobodni ni pošteni. I to je najkraća verzija onog što nas očekuje za šest meseci. Biće kompetitivniji od onih izbora koji su bili prošle godine, to će im možda doneti veću dozu poštenja, ali ne svakako toliko da bi mogli da procenimo da su ti izbori pošteni“, rekao je Spasojević.

Povezane vesti

„Očigledno je da svako ima svoj ugao gledanja na stvari. Onima koji predstavljaju vlast su najbolji mogući izbori, ali se oni ne sećaju da na nekim izborima pre nego što su oni došli na vlast – nije bilo krađe glasova i nije bilo crnih džipova koji su ometali ljude i zastrašivali ih na izbornim mestima. Izbora će biti, neće biti u idealnim uslovima, sigurno je mali pomak napravljen, ali ovog puta bi bilo dobro da što više stranaka izađe na izbore“, ocenio je Veljanovski.

Spasojević kao najvažnije promene na sledećim izborim izdvaja one koje se tiču biračkih odbora i izbornih komisija, zatim one koje se tiču finansiranja stranaka i kao treće navodi promene u medijima, za koje kaže da „još nismo sigurni da li može da ima neki domet“.

„Ništa od toga nije suštinsko. Nešto može da da rezultate, ali to je to. A to vidite i po reakcijama ljudi koji su učestvovali u pregovorima. Sa izuzetkom gospodina Martinovića, niko tu nije previše entuzijastičan, niko nije previše zadovoljan i to je relativno ona scena koju smo imali 2017. za predsedničke i 2020. godine za parlamentarne izbore. Ovo jeste neka vrsta kozmetike, ona zna da pomogne u nekim situacijama, tako da je bolje što se ovo desilo, ali ništa suštinsko neće promeniti“, istakao je Spasojević.

Govoreći o odredbi da će biti zabranjeno izveštavanje medija sa otvaranja infrastrukturnih objekata u poslednjih 10 dana kampanje, on kaže da je to simboilički gest koji je „uvredljiv“.

„On kaže: ‘Evo, mi ćemo sedam do deset dana da se ponašamo kako je normalno, u skladu sa nekim demokratskim principima, ali do tada ćemo da otvaramo šta god nam pada na pamet. I fabrike, i mostove, i puteve… Klasična vrsta medveđe usluge i nekog dogovora u procesu u kome nijedna strana nije ušla sa puno entuzijazma i onda je i takav ishod“, naveo je Spasojević.

Veljanovski kaže da bi suštinski moglo da se promeni nešto „ako imamo atmosferu u kojoj ne zaziremo ni od čega, slobodno idemo na izbore, znamo da će nas sačekati atmosfera u kojoj niko neće da nam preti niti da ukrade nijedan glas“…

N1

Znamo kako je vlast nedemokratska i autoritarna

„Ali, to bi onda značilo da imamo potpuno normalnu situaciju, a znamo da je nemamo. I ona se još dugo neće dogoditi. Zbog toga moramo da budemo svesni da je i mali pomak ipak neki pomak. Ko je imao ideju da ćemo pred ove izbore da drastično promenimo uslove, da oni budu fer i pošteni, taj je bio potpuno nerealan. Jer mi znamo sa kakvom se vlašću suočavamo i koliko je ona nedemokratska i autoritarna“, kaže on i dodaje da bi očekivanje od takve vlasti oda obezbedi normaolne uslove za izbore – bilo nerealno.

Smatra da je i ovim malim pomacima ipak postignut napredak.

„Sama činjenica da je dopušteno i vanparlamentarne stranke mogu da imaju članove Izborne komisije je neki pomak. I to je njihov pristanak. Oni to nisu morali da prihvate. Naš sadašnji zakon to ne dopušta. i tu su evroparlamentarci pomogli“, ocenio je Veljanovski.

Govoreći o atmosferi u kojoj se odvijao dijalog vlasti i opozicije, Spasojević ocenjuje da je nerealno da bi neko regularno telo moglo da reši situaciju koja je često viđena u tv duelima, a u kojoj su se predstavnici vlasti i opozicije naglasavali.

„Ne vidim čak da bi ni REM mogao u svojoj najboljoj fazi da reši to. Opozicija je dobila na RTS-u nekoliko minuta da neometano kažu šta imaju, to je više nego što su imali do sada, i pitanje je na koji način bi mogli to da koriste“, naglasio je Spasojević.

On je ocenio da su se neki predstavnici opozicije dobro snašli i da su dobro iskoristili svoj medijski prostor na nacionaolnom javnom servisu, a neki manje.

N1

Veljanovski je kazao da su kod njega dueli na RTS-u predstavnika vlasti i opozicije zbog načina na koji su se odvijali izazvali revolt.

„To budi revolt da baš zbog toga se svi udružimo i organizujemo, i da baš zbog toga, bez obzira kakvi su izborni uslovi, idemo na izbore, jer se to nikako drugačije ne može promeniti nego na izborima, bez obzira na uslove“, smatra Veljanovski.

Govoreći o nadzornom telu, on je rekao da ono treba da bude pokušaj, i da nije siguran da li će da uspe u svom radu.

„Ali, ako ne pokušamo ništa, nečemo ništa ni uspeti. A siguran sam da ćemo uspeti barem u tome da obavestimo javnost u čemu je sve bio pokušaj da se poprave ove okolnosti da ne budu ovakve, ko nije pristao i ko je zbog toga odgovoran“, kazao je Veljanovski.

Dodaje da je levičar i da mu revolucionarne metode nisu strane, ali isto tako napominje da je „treća decenija dvadeset prvog veka, i da nije vreme za takve stvari“.

Govoreći o uslovima u kojima se opozicioni lideri obraćaju novinarima, i u kojima se gotovo svaki put pojavi Simo Spasić koji sa megafona provocira lidere opozicije, Veljanovski je rekao da je „Spasić posledica toga što građanoima Srbije niko posle 2000. godine nije objasnio šta se devedesetih godina događaloi i ko je za sve to odgovoran“, istakao je Veljanovski.

„Sima Spasić i dalje smatra sadašnje opozicionare krivim što je on izgubio pet članova svoje porodice na Kosovu devedesetih ni nije svestan da je za to kriva Miloševuićeva vlast i njegov režim. I da su krivi i ovi što su sada na vlasti, jer su participirali u Miloševićevom režimu. A on je sada sa njima. To je strašna manipulacija“, naglasio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare