Gosti N1: Vlast je sve nervoznija, SNS-u se kruni rejting, očekujemo nove napade

Vesti 11. mar 202118:30 > 19:00 52 komentara

Vlast je nervozna zbog sukoba u SNS-u i sve brojnijih dokaza o sprezi državnog vrha sa kriminalom, pa napadima pokušava da kriminalizuje profesionalne novinare i odgovornost prebaci na nekog drugog, ocenili su u Danu uživo TV N1 predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i Nedim Sejdinović, novinar nedeljnika Vreme.

Provladini mediji pokrenuli su prethodnih dana harangu na novinare portala KRIK, optužjući ih za veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivoka, dok predsednik Srbije istovremeno iz Abu Dabija, u kontekstu obračuna s mafijom, optužuje pojedine medije da „šire laži“.

POVEZANE VESTI:

To je poruka upućena biračkom telu SNS-a koje je zbunjeno jer se sada privode i optužuju ljudi iz Vučićevog neposrednog okruženja, ocenio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, gostujući na TV N1.

„Ovo sada je međusobno hrabrenje Aleksandra Vučića i njegovih sledbenika, i pokušaj da se iz cele situacije izaće sa manje štete, da se prebaci odgovornsot za jačanje kriminalne grupe na neke druge ljude“, upozorio je on.

Novinar nedeljnika Vreme Nedim Sejdinović uveren je da su sukobi u SNS dosegli nivo koji preti da poljulja rejting stranke, dok se istovremeno javljaju sve brojniji dokazi o sprezi državnog vrha sa kriminalom.

„Naravno da su na udaru oni koji o tome pišu, a to jesu mediji, pogotovo istraživački centri“, istakao je Sejdinović izrazivši strahovanje da će usled nervoze u državnom vrhu, napadi poput aktuelne kriminalizacije KRIK-a u provladinim tabloidima, biti sve češći i češći.

U takvoj situaciji naročito je problematično to što vladajuća stranka kontroliše većinu medija, pogotovo u manjim mestima, nadovezao se Bodrožić.

Sejdinović je, s druge strane, dodao da iz redova naprednjaka sve više cure informacije i dolaze do nezavisnih medija i opozicionih političara, bez obzira na informativnu blokadu u mejnstrim medijima.

„Ipak do građana, putem društvenih mreža, prepričavanja, te informacije dolaze, što dovodi do laganog krunjenja rejtinga SNS-a. Ćitava struktura ove vlasti je kao kula od karata, i potrebno je možda izvući jednu ili dve karte da bi se ona srušila“, slikovito je objasnio novinar Vremena.

Razočaravajuće je što Tužilaštvo i Radna grupa ćute

Bodrožić je rekao i da je NUNS pokrenuo sve mehanizme kako slučaj napada na KRIK ne bi prošao nekažnjeno.

„Razočaravajuče je što se državna tužiteljka, tužilac u postupku, Ministarstvo kulture i informisanja i Radna grupa za bezbednost novinara nisu oglasili zbog ugrožavanja bezbednosti novinara i novinarki KRIK-a“, konstatovao je predsednik NUNS-a.

Bodrožić je ukazao da Tužilaštvo na raspolaganji ima brojne mehanizme koje ne koristi, i ne primenjuju zakon, odnosno ne želi da bude nezavisno.

Sejdinović je primetio da je kada sa Zapada stignu kritike o ugroženosti bezbednosti novinara i nedostatku medijskih sloboda, univerzalni ključ ove vlati formiranje radne grupe.

Sloboda medija trebalo bi da bude i jedna od tema predstojećeg međustranačkog dijaloga. Sejdinović je konstatovao da su nesrećne države u kojima se o medijskim slobodama raspravlja na međupartijskim razgovorima, li da je realnost u Srbiji takva da to jeste jedna od ključnih tema.

„Nadam se da će (opozicija) prihvatiti naše savete, ne ‘hajde malo mi da uređujemo, pa malo vi da uređujete’ (…) nego da opozicione partije pomognu profesionalcima da budu ti koji će kreirati medijsku scenu pridržavajući se kodeksa novinara i etičkih pravila profesije“, poručuo je Sejdinović.