Nedeljkov u „Utisku“: Odakle Martinoviću podatak koliko CRTA ima na računu?

Vesti 21. mar 202122:22 > 22. mar 2021 00:47 19 komentara

Poslanici u Skupštini Srbije odavno su izašli iz svojih ovlašćenja, "vade svoje papiriće sa kojih sriču poruke šta im je napisano", koristeći se jezikom mržnje ili uvredama, ocenila je, gostujući u "Utisku nedelje", bivša predsednica Ustavnog suda Srbije Vida Petrović Škero. Napade na medije i civilno društvo vidi kao odgovor vlasti na kritike i iznošenje različitog mišljenja. Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da ništa od onoga što je u Skupštini Srbije o njemu i direktorki Vukosavi Crnjanski rekao šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović - nije tačno. Upitao je odakle Martinoviću podatak koliko CRTA ima na računu.

Kako navodi Petrović Škero, narodni poslanik ne može da bude ni tvoj, ni moj, nego narodni.

Ako imamo samo svoje poslanike a da oni nisu sigurni šta je u njihovim nadležnostima, onda više nismo sigurni da li imamo ni u tragovima vladavinu prava i državu u kojoj se može normalno živeti, istakla je.

„Društvo primećuje da se napada porodica našeg predsednika. To veoma primećuje, zato što se svi mediji koriste da svi dobro čujemo kako se neko napada, kako je ugrožen život, kako je to nešto strašno… Niko ne primećuje kada se ugrožavaju tuđi životi. Niko ne primećuje kada se stavi skoro onaj znak za strelište na čelo nekakvog novinara, niko ne primećuje kada  civilni sektor postaje sada apsolutno ta meta i da su svi – ili „strani plaćenici“, ili su sami „u kriminalu“ ili su na nečijoj strani“, navodi Petrović Škero. Veliki broj ljudi veruje jer nema pravu informaciju, dodala je ona.

Povezano:

Podsetimo, u Skupštini Srbije došlo je do serije napada na NVO CRTA, ali i na istraživačku mrežu KRIK. Poslanik Aleksandar Martinović je rekao da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen u džaku“, a zatim spominjao i CRTU kao jednog od saučesnika u pokušaju državnog udara i ubistva Vučića. CRTA  je, zatim, pozvala Tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili CRTU kao “saučesnika u zaveri protiv držvanog poretka” i iznesu, ako imaju, saznanja i dokaze za to pred tužiocima. U suprotnom, kako su naveli, biće jasno „da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama“.

Raša Nedeljkov rekao je u „Utisku“ da pretpostavlja da je neposredan povod za napade bio taj što je ta organizacija podnosila prigovore Skupštini u vezi sa kršenjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika. „…Koji je novousvojeni mehanizam, koji bi, u stvari, trebalo da u Narodnoj skupštini spreči govor mržnje i podsticanje nasilja. To je jedna od ključnih, pored antikoruptivnih, uloga koje taj kodeks ima“, navodi Nedeljkov.

Prema njegovom mišljenju, kreira se atmosfera da „ne treba da postavljate pitanja i ne koristite mehanizme“ koji su vam dostupni.

„Jedini mehanizam koji radi je institucija predsednika Srbije. CRTA je godinama upućivala da se ne usvajaju izveštaji nekih institucija –  Ombudsmana, Poverenice, prikupljali su dokaze da su neki delovi sistema zakazali i ti izveštaji trebalo je da posluže poslanicima da neki propis nije dobar i da ga treba popraviti“, objasnio je Nedeljkov.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović javno je izneo podatke o direktorki CRTE Vukosavi Crnjanski, navodeći tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu i marku automobila koji vozi.

„Jedino je tačno to da su nacrtali metu Vukosavi Crnjanski time što su rekli gde živi. Tačno je da živi u Zemunu. Druga stvar koja je tačna je da sarađujemo sa USAID“, rekao je Nedeljkov, komentarišuću izjave Martinovića.

Mercedesi apsolutno ne postoje, dodao je on, napominjujući da je neprijatno to što ih poslanici „uvlače u to blato da oni sada moraju da odgovaraju da li su nešto ili nisu“.

Umesto da razgovaramo o ključnim problemima, umesto da se priča o onome šta je formalno na dnevnom redu sednice, mi se bavimo ovim navodima, a nismo razgovarali o klimatskim promenama ili niko nije čuo ko je izabran za člana Saveta Agencije za borbu protiv korupcije, istakao je Nedeljkov.

„Ovo je bila poruka – nikoga ne interesuje Raša Nedeljkov ili Vukosava Crnjanski već oni koji su se usudilli da dignu glas, da nešto urade i nisu pristali na javnost koja im se svakodnevno predstavlja“, istakao je Nedeljkov.

Govoreći o projektu CRTE od 1,2 miliona dolara koje je Martinović pomenuo a koje je finansirao USAID, on je rekao da se svi podaci o tome nalaze na njihovom sajtu, ali je upitao odakle informacija Martinoviću, a to je tajni podatak, koliko novca CRTA ima na svom računu, prenosi Nova.rs.

On je podsetio da je pre nekoliko meseci Ministarstvo finansija, odnosno njihovo Odeljenje za sprečavanje finansiranja terorizma i pranja novca poslalo nezakonit, maliciozni zahtev bankama da im dostave podatke o prilivu novca medijima, NVO i pojedincima.

„Sada se ti podaci nalaze u rukama poslanika“, naglasio je Nedeljkov.

On je podvukao da smo došli do trenutka ili birate put da ćutite, da sagnete glavu, da se okrenete i kažete – neka rade šta god hoće ili, ako se usudite da bilo šta kažete, bivate stigmatizovani kao lopov, kao izdajnik.

„Stvara se prostor da iz nekog mraka neko vas zaskoči i ako se to dogodi nekom novinaru, nekom aktivisti pa onda će reći, naravno voze neki mercedes, ukrao je milion dolara, znači da je lopovčina i treba da mu se desi“, navodi Nedeljkov.

Upitan da li veruje predsedniku kada poziva svoje poslanike da ne napadaju CRTU i KRIK, novinar Dojče velea i Vremena Nemanja Rujević kaže da ne veruje.

„Svake sedmice bude nova cirkuska tačka, prvo KRIK, pa Mauricijus, to traje tri, četiri dana, i stalno se diže lestvica i kopa novo dno, pa nije čudo da smo na neki način oguglali i prosto navikli na sve to“, kaže Rujević.

Prema njegovim rečima, svi ti napadi su dobro organizovani i uvek iza toga stoji sistem.

„Nisu besni građani došli ispred redakcije KRIK-a nego su sve tabloidne novine njih stavile na stub srama“, rekao je Rujević.

Upitan o istraživanju Večernjih novosti o tajnim računima Dragana Đilasa u inostranstvu, Nedeljkov je rekao da je to najobičnija konstrukcija.

„Dobili su ulogu da nešto objave i to nije prvi put“, rekao je on, napominjujući da istraživačke priče radi nekoliko redakcija kao što su CINS, KRIK i BIRN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare