Gostiljac: Izjava predsednika Srbije neprikladna i uvredljiva za advokate

Vesti 06. jul 202110:25 48 komentara
N1

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac izjavio je, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da advokati nisu štrajkovali zbog naroda, nego zbog sebe, da je izrečeno "neprikladno" i "uvredljivo za advokaturu".

„Izjava predsednika Srbije je neprikladna i uvredljiva za advokaturu. Ona je i protivrečna, jer se, koliko znamo, predsednik složio sa time da su autentična tumačenja bila uperena protiv građana“, naveo je Gostiljac.

POVEZANE VESTI

Kako je pojasnio, nije advokatura predložila ta tumačenja nego „poslanici vladajuće stranke“.

„Ovo je nakon predloga da bez plaćanja sudske takse nemate pravo na sudsku zaštitu, drugi predlog koji je uperen direktno protiv svih nas, građana ove države. U oba slučaja advokatura je stala u odbranu građana, ali i samih advokata, na šta ima pravo. U svakom slučaju, kakav je odnos prema advokaturi u jednoj državi govori mnogo i o toj državi i o advokaturi. Zato je vrlo bitno da se vodi računa kada predstavnici države govore o advokaturi jer je to profesija koja je vrlo osetljiva na svaku vrstu pritiska“, zaključio je Gostiljac.

Podsetimo, troje poslanika Srpske napredne stranke povuklo je predlog autentičnog tumačenja tri zakona koja se vezuju za postupke u takozvanim bankarskih predmetima. Iako su sporna rešenja povučena, advokati u Srbiji u ponedeljak nisu radili, jer navode da se radilo o ozbiljnom pokušaju narušavanja pravnog poretka.

Razumem nameru onih koji su predlagali autentično tumačenje tri zakona, njihova namera nije bila da se zaštite banke već država, da se zaštitimo od samovolje advokata, jer nisu oni danas štrajkovali zbog naroda već zbog sebe, rekao je u ponedeljak uveče Vučić u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare