Gostovanje Dačića na RTS, „vaše pravo da izaberete pitanje“

Vesti 30. dec 202019:30 > 21:55 37 komentara
RTS/Printscreen

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić bio je gost na Radio televiziji Srbije u emisiji "Četvrtkom u devet" prošle nedelje, a sada se na društvenim mrežama pojavio snimak razgovora sa voditeljkom Nadom Gogić, koji se odvijao za vreme reklama. Ništa tu ne bi bilo čudno, da pomenuta voditeljka nije pitala predsednika Skupštine "šta bi mogao da pirča" i "koga bi mogao da pomene".

„Shvatili smo suštinu i žao mi je što baš ovde u najatraktivnijem trenutku, kad govorite u o raspravama i svađama, moram da presečem reklamama, ali nastavićemo razgovor“, ovako je novinarka RTS Nada Gogić najavila reklame u emisji „Četvrtkom u devet“.

Najatraktivniji deo emisije „Četvrtkom u devet“ usledio je baš na reklamama. U nekoliko minuta, građani su mogli da vide kako se ponašaju političari na RTS-u. Tako je svoje pravo da izabere pitanje iskoristio i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Gogić: Imam sad da nastavimo o ovome, pa da pričaš o Zorani, Bajatovoviću…

Dačić: Neću bre!

Gogić: Pa pretpostavila sam, ajmo Vašingtonski sporazum, izbori na Kosovu i završavamo.

POVEZANE VESTI:

Dačić nije želeo da govori šta se dešava na relaciji ministarka energetike-direktor Srbijagasa i takvo pitanje nije dobio.

„Ova situacija u kojoj političar ne želi da govori o svom partijskom drugu me ni malo ne iznenađuje. Iznenađuje što novinarka pristaje na tako nešto, što ipak ne postavi pitanje i ne dovede ga u situaciju da on odgovori sa – ne želim da govorim o tome, jer onda je to za nas građane i za javnost ipak nekakva situacija“, smatra Veselin Kljajić sa Fakulteta političkih nauka.

Novinarka i voditeljka Rada Đurić, koja je do nedavno radila na RTS-u, kaže da je iznenađena reakcijom koleginice. Objašnjava da novinari ne kriju da su sa političarima na „ti“, što je normalno, jer sarađuju decenijama.

„On je predsednik Skupštine i na sva ona pitanja koja je novinarka postavljala, što u reklamama, što van reklama, morao bi da zna odgovore. Ne umem da objasnim zašto neko sugeriše, a novinar je političaru šta bi trebalo a šta ne bi trebalo, ne vidim zašto i ne umem to da objasnim“, kaže Rada Đurić.

Gogić: Đilasa ako hoćeš pomeni…

Dačić: Ja mislim da Đilasa nisam ni spomenuo.

Gogić: Nisi Đilasa, Tadića jesi.

Dačić: Ma ko je bre, Đilas, da ti kažem jednu stvar, to su, bre, amateri.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je Dačiću da će njega i aktuelnu vlast, „amateri“ počistiti sa političke scene.

„Evo ja ti to obećavam. I tebe i Vučića i sve vas koji ste ovu državu pretvorili u nešto najstrašnije što niko od nas nije mogao da zamisli, čak ni u vreme kada ste zajedno sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljem ovu zemlju vodili u ratove i sankcije i doveli je do toga da bude izbačena čak i iz Ujedinjenih nacija“, poručio je Đilas.

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević pita kakve se tek stvari dešavaju na RTS-u kad su gosti funkcioneri iz SNS-a.

„Vi zazirete kao novinar RTS-a, kao novinar javnog servisa, čak i od Dačića. To je toliko besmisleno i toliko tužno i bedno da ja nemam nikakvog saosećanja više za te novinare, ja sam ranije rekla, razumem oni su zarobljeni i jesu zarobljeni i to se vidi, ali ovakvo ponašanje i bezobzirnost prema građanima, to nije javni servis građana, to je javni servis vlasti“, smatra Vesna Radojević.

N1 je o postupku novinarke Nade Gogić poslala pitanja i direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, kao i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, ali odgovori do emitovanja nisu stigli.

Prilog pogledajte u Dnevniku N1:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare