Gradi li se gasovod do Loznice: Vlast negira, Jeremić kaže – sve tajna do tajne

Vesti 20. jul 202119:21 komentara

Danima unazad predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da se od Beograda do Loznice gradi tajni gasovod za potrebe kompanije Rio Tinto i danima mu se predstavnici vlasti rugaju, jer kako gasovod može biti tajni? Nije gasovod tajna, već dokumenta na osnovu kojih je posao izgradnje gasovoda dobila firma Milenijum tim. Zato je protiv svih koje smatra odgovornima podneo krivične prijave. Na spisku su premijerka Ana Brnabić, ministarka Zorana Mihajlović i dvojica osnivača Milenijum tima Stojan Vujko i Ivan Bošnjak.

Za svoje tvrdnje Vuk Jeremić prilaže dokaze u sopstvenoj veličini. Dokumenta Srbija gasa do kojih se, u ovom trenutku, ne dolazi istraživačkim novinarstvom, već miniranjem iznutra, jer neko iz vlasti ili iz Srbija gasa doturio ih je Narodnoj stranci.

Povezane vesti

„Nekome je očigledno prekipelo“, kaže Vuk Jeremić.

Prekipelo nekom da posmatra kako se još jedan posao, sumnja se, ugovara za Rio Tinto, kako je još jednom u igri firma Milenijum tim, prekipelo jer za tender nije bilo javnog poziva, a tako nešto, tvrdi Jeremić, omogućila je Vlada Srbije svojim Zaključkom od 8. aprila ove godine. I sad ključno, Zaključka nema ni na sajtu Vlade, ni u Službenom glasniku, a morao bi biti, ukoliko ne nosi oznaku tajnosti.

„Meni ovo liči na lopovluk. Ili je lopovluk razlog ili je RioTinto razlog ili oba! U svakom slučaju, u normlanoj zemlji, pod normalnim okolnostima, ovako se ne dobijaju poslovi“, navodi Jeremić.

Spisku tajnih dokumenata, tvrdi Jeremić, tu nije kraj, pa prilaže i tajnu odluku o javnoj nabavci na osnovu koje je 14. juna ove godine posao izgradnje gasovoda do Loznice dobila firma Milenijum tim.

„Posao vredan skoro 75 miliona evra donosi se u potpunoj tajnosti, kroz tajnu odluku Vlade i tajnu javnu nabavku“, kaže Jeremić.

Kako su saznali za ovaj tender pa konkurisali pitali smo Milenijum tim, ali nam je umesto odgovora nakonkretno pitanje, prosleđeno saopštenje, a u njemu, između ostalog kažu, „za skoro dve decenije rada kompanije, nismo nijednom prekršili zakon niti uradili bilo šta zbog čega bismo se stideli“.

N1

„Optužbe koje je danas izneo gospodin Jeremić nisu ništa novo, istovetne tvrdnje izneo je nedavno u performansu ispred poslovne zgrade Millennium Team-a. Sve tadašnje tvrdnje do detalja su demantovane, tako da nastavak kampanje koju protiv naše kompanije vodi gospodin Jeremić govori o postojanju izvesnog interesa da to radi, a ne o želji da se utvrdi istina“, saopštio je Milenijum tim.

I kompanija Rio Tinto demantuje da se za potrebe projekta Jadar gradi tajni gasovod od Beograda do Loznice. Na svoj način čini to i predsednik Aleksandar Vučić.

„Je l’ vi ljudi razumete o čemu pričaju? Zamislite o tajnom gasovodu do nekog grada?! Je l’ vi razumete? Je l’ shvatate o čemu pričate? Zamislite, vi ćete da kažete ljudima ne treba vam gas zato što je neko smislio da to ima veze s Rio Tintom, je l’ vi razumete kakav je to stepen bolesti“, kaže Vučić.

Jeremić na to odgovara: „Možda grešim. Ako grešim, neka me demantuju“.

„Ne, najbolje da u Valjevo ne vučemo gas koji smo obećali toliko, ili u Šabac i Loznicu“, nastavlja Vučić.

Jeremić dodaje da „koliko znam za Loznicu nema nekih velikih industrijskih planova, osim eventualno rudnika Rio Tinto“.

„Ja ne znam više šta da kažem i kako to da nazovem“, poručuje Vučić.

Politikanstvo – tako kritike opozicije na račun Rio Tinta naziva ministarka rudarstva i energetike. Tvrdi, nije moguće da se neki infrastrukturni projekat radi u tajnosti jer postoje zakoni i procedure, pa se od prvog do poslednjeg koraka nijedan ne radi tajno. Da dokaže da je u pravu mogla bi Zorana Mihajlović javnosti, a ne Jeremiću, da objasni zašto Zaključak Vlade s početka priče i odluka o javnoj nabavci za gasovod nisu javno dostupni.