Građani hteli park, a vlast – zgrade: Prodali zelenu oazu firmi osnovanoj 10 dana ranije

Vesti 15. apr 202407:29 42 komentara

Novim Sadom odavno dominiraju višespratnice, beton s jedne strane ali i hroničan nedostatak parkinga s druge strane. Jedna od retkih, velikih zelenih površina u ovom gradu nalazi se u naselju Telep, a meštani ovog kraja žele da ona bude park. Ipak, prošle nedelje je tu površinu od grada kupila firma, osnovana samo 10 dana pred licitaciju zemljišta. Da li to znači da od parka neće biti ništa?

Jedna od retkih slobodnih zelenih površina u Novom Sadu nalazi se naselju Telep. Komšiluk navija da takva i ostane – zelena.

„Ovo je godinama neuređena zelena površina, građani je spontano uređuju kako bi mališani i sve generacije mogli da je koriste. Tako da napori su bili iz petnih žila ali na sve su se vlasti manje više oglušile“, kaže Tanja Lazarević iz Telpske inicijative.

Tako su od 2018. godine prenamenili ovo zemljište za gradnju. Uprkos višegodišnjem naporu Telepčana da jedna od poslednjih zelenih oaza u ovom novosadskom naselju postane park, po svemu sudeći, kako za sada stoje stvari, ipak će postati niz višespratnica.

U martu, Grad Novi Sad raspisao je licitaciju za prodaju ove, za Telepčane zelene površine, za lokalnu valst, građevinske parcele.

Zemljište od 6.477 kvadratnih metara prodato je 4. aprila jedinom ponuđaču, firmi „Dama gradnja“, osnovanoj samo 10 dana pred licitaciju.

„To je činjenično koruptivna radnja. Firma koja je osnovana 26. marta, jedina daje ponudu na licitaciji za to zemljište, jedina se i pojavljuje, jedina i dobija i kupuje toliko zemljište za 6,5 miliona evra zemljište, a pritom je osnovana pre 10 dana. Apsolutno je jasno da je u ime nekoga i za nekoga, i to će se i kroz gradnju tih stambenih zgrada i videti“, kaže Ana Oreg iz Pokreta slobodnih građana.

Od velike zelene površine i planova za kulturnim centrom na otvorenom, Telepčanima, za sada, ostaje tek jedan hektar zelene površine.

„Taj jedan hektar nije dovoljan, jer opšti gradski centri koji su u planu, biće 8 plus, 12 plus spratnosti, u okolini od 5 kilometara mi nemamo nijedan gradski park“, smatra Tanja Lazarević.

Možda parkova nema dovoljno, ali znate onu staru, novosadsku, gde god nađeš zgodno mesto – tu zgradu posadi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare