Građani Majdanpeka u strahu zbog miniranja, neke stene već stigle do kuća

Vesti 06. jun 202220:2820 komentara

Miniranje na planini Starica u Majdanpeku bilo je neophodno, tvrde iz kompanije Ziđin, koja je vlasnik rudnika u tom mestu, dok građani kažu da se boje da je ovo samo početak kraja. Majdanpek opisuju kao rudnik čiji se vlasnik poslednjih godina sve više približava kućama. Zato od države traže odgovor - šta piše u ugovoru koji su potpisali sa kineskom kompanijom?

Ekipa N1 je u Majdanpeku, jer je to, kažu, tako uobičajeno, najpre čuja sirene, pa detonacije. Na Starici ih danas nije bilo…

Upravo od miniranja – građani, naročito oni koji žive u zgradama i kućama tačno ispod stena, najviše strahuju i kažu da su nakon miniranja neke stene već stigle do kuća.

„Bojim se, jer oni znaju – rudnik kad je minirao kamen sišao do izvora… Zašto miniraju Staricu, šta ima sa Staricom, ako idu žice, idu tamo iza Starice. Šta će im Starica, faktički su nas, znači, okupirali“, kaže jedan građanin.

Ono što je za Beograd Avala, za Majdanpek je Starica. Simbol je grada, ali ga i štiti, prirodna je brana između rudnika i grada.

„Svakim tim miniranjem, kao da miniraju deo mene. Ja se tako osećam. Neki revolt postoji, ali šta dalje, to je pravo pitanje“, rekao je jedan od nezadovoljnih stanovnika grada.

„Meni je toliko žao te planine što se ruši, jer su ljudi odlazili gore i gledali, pogled na grad i sve…To je za mene katastrofa i žalosno“, izjavila je građanka Majdanpeka.

„Hteo bih da pitam gospodina predsednika i ostalo društvo da li je normalno da se puca i minira, da leti kamenje iznad naših zgrada, gde se igraju deca, da neko živi u strahu“, upitao je jedan čovek.

Jedini odgovor stigao je od kompanije Ziđin, i to mejlom. Za razgovor nisu imali vremena, ali saopštavaju da je reč o miniranju opasne stenske mase kao mere predostrožnosti i da je sanacija stene uredno prijavljena nadležnim institucijama

Komentari

Vaš komentar