Građani protiv izgradnje vodovoda za splavove, institucije – ne odgovaraju

Vesti 22. mar 202319:26 3 komentara

Aktivisti udruženja "Savski nasip", "Za naš kej" i "Zajednička akcija" sprečili su radnike Vodovoda da nastave gradnju vodovodne mreže za splavove na Savskom keju u Beogradu. Građani, koji se protive probijanja Savskog nasipa radi postavljanja cevi pokušali su sinoć da lopatama zatrpaju kanale, ali ih je u tome sprečila policija. Danas su se radnici povukli i odneli cevi.

Izvođenje radova, najavljenih kao rekonstrukcija infrastrukture, na Savskom keju počelo je 9. marta kažu stanari bloka 70. Napominju da nikakve infrastrukture za splavove nije ni bilo, pa nema šta da se rekonstruiše.

„To je sve u ovom trenutku nelegalno zato što uprkos građevinskoj tabli koja je postavljena nisu pribavljeni svi papiri, nema prijave radova, rešenje nije pravosnažno, tako da u ovom trenutku ne bi smelo ništa da se radi na savskom keju uprkos tome jutros su došli ljudi da rade i grupa građana se okupila ovde da ih blokira i da spreči ono što grad sam treba da spreči“, kaže Branislav Tomić iz udruženja „Za naš kej“.

Radnici su se oko 14 časova povukli i odneli cevi koje bi prolazile kroz nasip. Građani, koji su su obraćali svim nadležnim institucijama, i dalje nisu dobili nijedan odgovor.

„Kontaktirali smo brojne gradske službe čak smo nadležnom sekretarijatu izneli predlog kojim se sprečava bušenje nasipa i predložili smo im da se provođenje cevi izmesti bliže Toplani, taj predlog isključuje bušenje nasipa koje je inače ilegalno i zakonom zabranjeno. Još čekamo odgovor od njih, prijavili smo svim inspekcijama, pogotovo građevinskoj, slučaj je zaveden ali se danas čitav dan ne javlju, telefon je blokiran“, kaže Aleksandra Salapura iz udruženja „Za naš kej“.

Institucije koje plaćaju građani – ne odgovaraju građanima. Na građevinskoj tabli navedeno je da će radovi trajati 90 dana, a stanovnici novobeogradskih blolkova traže uvid u projekat.

„Nasip je republička nadležnost, mi smo zvali gospodina Gorana Puzovića, direktora Srbijavoda. On se već pet dana ne odaziva, a oni su morali da daju saglasnost, odnosno on lično. On je morao da bude prisutan sa stručnim timom kao i nadzor grada Beograda kao investitira a nema nikog sem nas građana“, kaže Vladimir Rajković iz udruženja „Za naš kej“.

Građani su poručuli da će naizmenično dežurati na keju jer nikad se ne zna da li bi radnici možda mogli da se vrate tokom noći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare