Građani se žale da ne mogu da dišu zbog peleta, Jovanović Ćuta obišao fabriku

Vesti 07. okt 202219:28 40 komentara

Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, zajedno sa poslanikom Nikolom Nešićem, i predstavnicima naselja Ilina Voda u Kragujevcu, posetili su danas fabriku za proizvodnju peleta u Kragujevcu. Razlog je taj jer oko tri hiljade stanovnika već duže vreme ukazuje na štetan uticaj ove fabrike.

Slučaj fabrike peleta Dorado iz Kragujevca do šire javnosti je stigao tek prošlog petka, kada je ispred fabrike u naselju Ilina Voda, održan ekološki protest.

Na njemu je bilo stotinak građana iz okolnih naselja koji već mesecima ukazuju na štetan uticaj fabrike po zdravlje ljudi. Stanovnici, njih oko tri hiljade koji gravitiraju na tom prostoru, od 2019. godine se žale na stalnu prašinu i čestice lepka u vazduhu, što su posledice rada ove fabrike. Kažu da leti ne mogu da otvore prozore, „da ne može da se diše“, da je prašine premnogo…

Kao što je i najavio na protestu, Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, danas je sa svojim timom došao da obiđe pogon za izradu peleta. U fabrici se sastao i sa rukovodstvom fabrike Dorado.

Kaže da je pitanje za državu i grad Kragujevac ko je smislio da ovakva fabrika koja proizvodi prašinu u eko zoni gde je ako park blizu i zašto su dozvolili da bude puštena u rad bez procene uticaja na sredinu. Dodaje da se radi o nepoštovanju zakona onih koji vode grad.

Nakon sastanka u fabrici, delegacija meštana i Jovanovićev tim sastaIi su se sa rukovodstvom Grada Kragujevca.

Za stanovnike je najvažnije pitanje, kada će problem biti rešen. A većina njih smatra da bi iseljenje fabrike peleta bilo najdugoročnije rešenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare