Građani Srbije pravosuđu ne veruju – trojka za pravosudni sistem

Vesti 28. jan 202219:24 19 komentara

Trojka za pravosudni sistem. Nisko poverenje, visoke advokatske tarfie i sudske takse, uz nerazumno duga suđenja, razlozi su zbog kojih građani Srbije u pravosuđe ne veruju, pokazuje izveštaj Stanje pravosuđa u 2021. godini.

Ima, međutim, i dobrih stvari. Efikasni javni beležnici i veliki broj građana kojima je prošle godine pružena besplatna pravna pomoć.

Povezane vesti

„Preko četiri hiljade građana se obratilo opštinama da im se odobri besplatna pravna pomoć. U preko 86 odsto slučajeva, kada je u pitanju parnični postupak, građani su i dobili pravnu pomoć“, kaže predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović.

To je, navode, samo jedan dobar korak u pravcu sudstva koje služi građanima. Potrebno ih je još mnnogo, a prvi sledeći jesu ustavne izmene.

„Nama sledi jedan period iščekivanja, kako će se ustavne promene odraziti na implementaciju svega onoga što je u duhu tih izmena Ustava. To će zavisit, pre svega, i od političke volje i načina na koji će ona biti artikulisana i pretvorena u zakone kojima će se ove izmene primenjivati u stvarnosti, praksi“, navodi Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Da donese sve neophodne zakone za promenu Ustava Srbija ima godinu dana od momenta kada Narodna skupština potvrdi odluku građana donetu na referendumu i pobedu opcije „da“. Nastavak procesa ima podršku i međunarodne zajednice.

„To je nešto što je i EU zahtevala od Srbije u okvriu vladvaine prava. Mislim da je bio važan korak koji je pokazao da Srbija sprovodi ključne reforme na koje se obavezala“, kaže Šenli Pinčoti iz USAID.

Obavezala se jeste, ali je pitanje hoće li uspeti da zemlje članice EU ubedi da je bila iskrena u svojim namerama, upozoravaju stručnjaci. Podsećaju da je štiklirana još jedna obaveza na papiru, ali da to ne znači i da je Srbija suštinski učinila korak napred.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare