Građani u prirodnom staništu Reva blokirali istovar šuta

Vesti 21. maj 202112:46 > 18:26 8 komentara
reva šut
N1

Građani naselja Krnjača, Aleksandar Jovanović Ćuta iz udruženja "Očuvajmo reke Stare planine", arhitekta Dragoljub Bakić i članovi više Eko udruženja došli su na deponiju građevinskog otpada u prirodnom staništu Reva i blokirali istovar šuta, saopštilo je udruženje Bela čaplja. Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine kažu da su u toku radovi na izgradnji postrojenja za tretman - skladištenje i ponovno iskorišćenje neopasnog građevinskog otpada.

Povezane vesti

U saopštenju se navodi da se zatrpavanjem stabala otpadom, preko puta Ade Huje, na samo pet kilometara od centra Beograda, masakrira 80 hektara šume Reva.

U tom prirodnom staništu stotine kamiona danonoćno istovaraju otpad, a plan je da se tu istovari 100.000 tona drobljenog šuta i mešanog građevinskog otpada, stoji u saopštenju.

Građani koji su došli u Revu podigli su šatore i saopštili da se odatle neće pomeriti i neće dizvoliti ubijanje drveća, ptica i biljaka, a pozvali su Beograđane da im se pridruže.

Oni zahtevaju hitnu obustavu radova dok se ne završi korekcija studije o uticaju na životnu sredinu, od gradonačelnika Beograda traže da dođe na Revu i izjasni se zašto se dozvoljava uništavanje zelene oaze, a od ministarke za zaštitu životne sredine da hitnom reakcijom obustavi radove i ekocid.

Sekretarijat: U toku radovi za postrojenje za tretman neopasnog otpada

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda saopštio je da su na levoj obali Dunava, u Revi, u toku radovi na izgradnji postrojenja za tretman, odnosno skladištenje i ponovno iskorišćenje neopasnog građevinskog otpada. Navodi se da se postrojenje gradi u skladu sa Rešenjem o privremenoj građevinskoj dozvoli koje je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Beograda 12. januara ove godine.

Objašnjava se da je to postrojenje u funkciji pripreme agregata za nasipanje buduće „Slobodne zone Beograda”, područje Reva, koja je Planom detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, Pančevačkog puta i Dunava namenjena privrednim delatnostima.

Planom detaljne regulacije predviđeno je prethodno nasipanje terena u cilju njegovog podizanja do kote visokih voda, uz preporuku da se sa nasipanjem terena u cilju izgradnje započne mnogo pre nego što se teren privede nameni, kako bi se ostvarilo konsolidaciono sleganje tla i nasipa, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je postrojenje privremenog tipa i omogućava da se zemlja iz iskopa i građevinski otpad odlažu na tu lokaciju, prerađuju i koriste za nasipanje terena, vodeći računa o životnoj sredini.

Dodaje se da je u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u toku postupak ocene studije o proceni uticaja tog postrojenja na životnu sredinu koja je u funkciji izdavanja dozvole za tretman, odnosno skladištenja i ponovnog iskorišćenja neopasnog otpada.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare