Građani zaustavili radove Vodovoda za splavove na Savskom keju

Vesti 22. mar 202312:03 > 13:32 71 komentara

Grupa građana sprečila je u sredu radnike Vodovoda da nastave radove na izgradnji vodovodne mreže za splavove na Savskom keju u Beogradu. Građani, koji se protive kopanju na Savskom keju radi postavljanja cevi za priključke na vodu ugostiteljskih splavova, u utorak uveče su pokušali da lopatama zatrpaju te kanale, ali ih je u tome sprečila policija.

Građani okupljeni u grupu „Za naš kej“ sprečili su kopanje na Savskom keju na Novom Beogradu i, kako navode probijanje Savskog nasipa. Oni navode da je probijanje nasipa protivzakonito.

Radnici JKP-a Beogradski vodovod i kanalizacija kopali su kanale u ponedeljak i utorak, a u utorak uveče je grupa građana zatrpala deo kanala dok nije došla policijska patrola da ih čuva.

Pravni zastupnik vlasnika splavova koji konkurs smatraju nezakonitim, Vesna Josić rekla je agenciji Beta da je konkurs za ugostiteljske splavove bio nezakonit i da ogroman broj prijava nije bio sačinjen na propisan način i morale su da budu odbačene.

„Građani se protive bušenju nasipa da bi se ugostiteljski splavovi priključili na instalaciju JKP Vodovod i kanalizacija i isključe sa reni bunara, iako oni nisu na njih bili nelegalno priključeni, već im je to omogućila tadašnja vlast“, rekla je Josić.

N1

Dodala je da je na konkursu za licitaciju prostora, koji je raspisan krajem novembra prošle godine, moglo da učestvuje svako pravno lice, bez obzira što nema plutajući splav i što mu šifra delatnosti nije ugostiteljstvo.

Ona je navela da su od tri firme koje su učestvovale na konkursu i ne bave se ugostiteljstvom dve osnovane 15 dana pre raspisivanja konkursa. Josić je rekla da vlasnici splavova koji ih koriste tridesetak godina nisu imali nikakvu prednost u odnosu na one koji ih nisu imali u vreme raspisivanja konkursa.

Oko stotinak vlasnika splavova na Savskom keju, koji nisu prošli licitaciju za zakup mesta, okupilo se sredinom marta ispred vile gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

Grad Beograd je krajem novembra objavio javni oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji Grada Beograda, na kojima će biti smešteni splavovi, a ponude su mogli da daju pravna lica i preduzetnici.

Prema izboru zakupaca, svi vlasnici plutajućih objekata koji nisu stekli uslov za zakup vodnog zemljišta, kako je tada navedeno, imaće rok da ih sami uklone. Ako to sami ne učine bilo je planirano da oni budu uklonjeni u saradnji sa Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Policijskom upravom za Grad Beograd, Rečnom policijom i drugim nadležnim službama.

U međuvremenu je odluka promenjena i 1. marta je raspisan oglas za izbor firme koja bi trebao da uklanja splavove koji nisu zakupili prostor, a vrednost posla je 100 miliona dinara ili 850.000 evra za godinu dana.

Grad Beograd se obavezao da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci, pored izlicitirane zakupnine, biti u obavezi da uredno plaćaju račune za vodu, struju, ali i da obezbede prečišćivače za otpadne vode.

Komentari (71)

Vidi sve komentare