Građanska Vojvodina: Policijsko-batinaško nasilje nad građanima uvod u tiraniju

Vesti 21. jul 202220:2611 komentara
Protest novi sad, sednica skupštine GUP, skupština novi sad, sukob, građani, policija, obezbeđenje, bele majice, hapšenje,
N1

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila nasilje nad građanima Novog Sada i pozvala Evropsku uniju i druge medjunarodne organizacije da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji kako bi se procesuirali odgovorni i sprečilo uvođenje tiranije u zemlji.

„Nadležne institucije u Srbiji stavile su se na raspolaganje političkim moćnicima koji su već urušili institucije sistema i sa njima saučestvuju u fizičkom obračunu sa građanima. Danas su nasilje nad građanima Novog Sada, koji pokušavaju da dopru do institucija ili iznesu svoje predloge i zahteve u vezi sa urbanističkim pitanjima u gradu, u sadejstvu izvršili predstavnici policije i batinaša u civilu“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Iz Gradjanske Vojvodine su pitali nadležne u policiji po kojim zakonima ili podazkonskim aktima oni smeju da se potčine bilo čijim privatnim ili političkim intersima i na osnovu kojih propisa mogu da angažuju batinaše u civilu sa kojima zajedno stoje u kordonu naspram građana.

„Pozivamo građane Vojvodine i cele Srbije, da ne dozvole da im politički i drugi moćnici oduzmu osnovna građanska prava. Sve političke aktere koji se predstavljaju demokratskim pozivamo da prestanu da duvaju u nacionalističke trube i da energiju usmere na očuvanje demokratskog poretka dok za to ne bude prekasno“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturnu komunikaciju.

Komentari

Vaš komentar