Građanske inicijative nominovale „zavisnike od tužbi“: Galens i Mahmutovića

Vesti 19. avg 202223:22 0 komentara
Shutterstock

Nevladina organizacija Građanske inicijative nominovala je vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića za titulu "Najveći zavisnik od sudskih sporova" koju dodeljuje grupa evropskih organizacija kako bi ukazala na sve veći broj SLAPP tužbi.

Pročitajte još:

Kako je obrazložila ta organizacija, Mahmutović je nominaciju dobio zbog „podnošenja rekordnih 37 tužbi protiv građana, aktivista, lekara i čak jednog pacijenta koji je kritikovao njegovo postupanje tokom pandemije kovida-19“.

Građanske inicijative su podsetile da su zbog izostanka transparentnosti, velikog broja inficiranih i preminulih od kovida-19 i loših uslova u novopazarskoj bolnici u 2020. godini više od 100 dana protestovali, kao i da je 37 lekara specijalista potpisalo peticiju za smenu Mahmutovića i njegovih saradnika.

„Mahmutovićev odgovor na to su bile SLAPP tužbe protiv onih koji su ga kritikovali na protestu, na društvenim mrežama i u medijima. Od ukupno 37 tužbi, čak sedam je podneo protiv Aladina Paučinca, vođe protesta i osnivača Inicijative slobodnih građana od kojeg traži preko tri miliona dinara“, navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija dodala je da je Osnovni sud u Novom Pazaru Paučinca već tri puta osudio, a da su dve Mahmutovićeve tužbe odbačene.

Građanske inicijative nominovale su i kompaniju „Galens“ za titulu „Korporativni siledžija godine“ zbog podnošenja pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške Gore.

Nakon nominacija, žiri će izabrati kandidate za uži izbor, a konačni „pobednici“ Evropskog SLAPP takmičenja biće proglašeni na prvoj Evropskoj Anti-SLAPP konferenciji, koju „CASE“ koalicija i Evropski centar za slobodu štampe i medija organizuju pod patronatom Evropskog parlamenta u oktobru ove godine u Strazburu.

Ta konferencija okupiće članove „CASE“ koalicije, žrtve SLAPP-a, stručnjake, novinare, medijske profesionalce, advokate, kreatore politika, zagovornike slobode govora, akademike, ombudsmane, sudije i predstavnike civilnog društva, u cilju mapiranja mogućnosti zaštite i podrške metama ovakvih tužbi.

SLAPP tužbe, zloupotrebljavajući pravo na sudsku zaštitu, koriste moćnici, uglavnom političari, javni službenici i sve češće privatne kompanije bliske vlasti, kako bi zastrašili i ućutkali javne kritičare uvlačeći ih u dugotrajne i finansijski iznurujuće pravne postupke.

Mete su novinari, aktivisti, uzbunjivači i branitelji ljudskih prava.