Gradonačelnik Čačka za N1: Eksplozija nije povezana sa onom od pre dve nedelje

Vesti 20. jun 202110:23 > 13:22 84 komentara

U Čačku je noć protekla bez novih detonacija i incidenata nakon što se sinoć dogodila snažna eksplozija u fabrici "Sloboda", u kojoj je lakše povređeno troje radnika, od kojih je jedan zbog posekotina hospitalizovan. Požar u fabrici je ugašen, a 11 porodica iz obližnjih naselja je evakuisano. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović za N1 kaže da jučerašnja eksplozija u "Slobodi" nema nikakve veze sa onom od pre dve nedelje.

Troje radnika pirotehnike koji su sinoć bili na smeni u „Slobodi“ su lakše povređeni, a povrede su im nanete od stakala nakon njihovog pucanja od siline detonacije.

Zbog detonacija u toku noći se pojavilo nekoliko manjih požara koji su lokalizovani i ugašeni.

POVEZANE VESTI:

Stanovništvo je moralo da se preventivno evakuiše. Kako smo saznali, 35 osoba je smešteno u hotelu u centru grada. Među njima je sedmoro dece.

Pojedini meštani kažu da od eksplozije pre 17 dana, više ne mogu normalno da spavaju. A sada im je nova detonacija oštetila prozore i krov.

Trenutna situacija u fabrici je mirna, a kako saznajemo, grupa radnika pozvana je da sutra dođe na posao.

Kako je rekao gradonačelnik Čačka za N1, eksplozija nema nikakve veze sa onom od pre dve nedelje.

„Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata, lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima“, rekao je Todorović.

Todorović je istakao da kompanija Sloboda ima oko dve hiljade zaposlenih.

„Reč je o Namenskoj industriji. U njima uvek postoji mogućnost od akcidentnih situacija. Pitanje je da li trebalo i praviti kuće u blizini fabrike. Nema razloga za paniku. Kompanija vidi računa o svemu“, kazao je gradonačelnik Čačka.

Todorović je rekao da istraga o eksploziji pre dve nedelje još nije završena.

Kako smo saznali, iako po protokolu mora da prođe najmanje 24 sata bez detonacija, da bi se smatralo da je bezbedno, ali za stručnjake koji bi ispitali uzrok eksplozije, jedna grupa radnika iz pirotehnike u Slobodi, pozvana je da se u ponedeljak javi na posao, kako bi se završio utovar robe koja je pripremljena za kupce.

Sinoćna eksplozija je druga u „Slobodi“ u poslednjih 15 dana. Prethodna se dogodila 4. juna ove godine.

U poslednjih desetak godina ovo je četvrta jača eksplozija u krugu fabrike. Godine 2010. je stradao magacin pirotehnike, 2016. je bila još jedna, a 2021. dogodila su se dva incidenta u razmaku od dve nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare