Gradonačelnik Pirota: Amonijak i dalje curi, rekli su nam da je to najbezbednije

Vesti 27. dec 202210:2331 komentara

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić potvrdio je za N1 da amonijak iz vagona koji je iskliznuo iz šina i dalje curi, ali da su mereni parametri ispod referentnih vrednosti.

„Odluku da gas sam iscuri doneli su ljudi koji se bave tom problematikom, rekli su da je to najbezbednije, odnosno da je manje bezbedno da to uklanjaju“, rekao je Vasić.

On dodaje da je juče, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, dopremljen mobilni uređaj koji je instaliran u industrijskoj zoni koji, kako kaže, uz uobičajene parametre meri i amonijak.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, na sajtu pirot.kosava.net građani mogu da vide dve stanice za merenje kvaliteta vazduha koje se nalaze u Pirotu – jedna je stacionarna i nalazi se u centru grada, a druga mobilna je instalirana juče.

„Svi parametri od sinoć do jutros pokazuju da su daleko ispod referentnih vrednosti“, ističe Vasić i dodaje da su ga iz Sektora za vanredne situacije obavestili da su i na mestu nesreće danas parametri ispod referentnih vrednosti.

Gradonačelnik Vasić kaže da će, na osnovu tih merenja, od Agencije za zaštitu životne sredine i Instituta „Batut“ tražiti preporuku za Štab za vanredne situacije.

„Da li da ukidamo ove mere koje se odnose na decu da ne idu u škole, kao i preporuke za radne organizacije da ne rade, ili da to produžimo“, objasnio je Vasić, dodavši da će vanredna situacija ostati proglašena do daljeg.

Komentari

Vaš komentar