Gradska sekretarka: Vinča interesantna za javnost samo kada se desi nešto ružno

Vesti 19. avg 202110:45 > 11:14 21 komentara
požar deponija vinča
N1

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je da je vazduh u Beogradu dobar i podsetila da rezultate o stepenu zagađenja vazduha rade stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Kako je saopšteno iz Gradske uprave, Vilotijević je istakla da se ti podaci nalaze na automatskim mernim stanicama i daju karakteristične informacije kakav je kvalitet vazduha.

„Ono što je bilo na deponiji u Vinči je akcidentna situacija. Taj deo Vinče interesantan je za javnost samo u onom momentu kada se desi nešto ružno. Sve ono što se godinama radi na Vinči niko ne pominje. Požar u Vinči koji je izbio je recidiv onoga čime se više od četiri decenije niko nije bavio“, rekla je Vilotijević za Studio B i podsetila da je izgrađena nova sanitarna deponija, kao i brojna postrojenja, te da se stara deponija zatvara.

Govoreći o štetnim česticama, ona je objasnila da su to policiklični aromatični ugljovodonici (PAH).

„Кada pričamo o merenjima i odgovornosti Grada, merili smo ih i pre akcidenta u Vinči, a merićemo ih i posle. Analiza PM čestica se radi oko 14 dana i radićemo svih 16 aromatičnih ugljovodonika koji se nalaze u toj sitnoj prašini. Nakon toga ćemo transparentno izaći sa analizama sa svih mernih stanica. Suština je da ih merimo uvek, bilo da se dim vidi ili ne vidi“, rekla je Vilotijevićeva.

Sekretarka je istakla da je lično svakodnevno na deponiji. Požar, kako je precizirala, nije ugašen do kraja, ali nema velikog dima niti se oseća miris gareži.

„U pitanju je severoistočni deo ka zadnjem delu, kojem je malo teži prilaz. Međutim, sve se dešava na stabilnom delu i ne može doći do obrušavanja“ ukazala je Vilotijevićeva i dodala da ova gradska vlast rešava problem kojim se niko nije bavio decenijama.

Istakla je da se nijednog momenta od izbijanja požara nije desila veća zagađenost vazduha u odnosu na reference tokom zimskih meseci.

„Кvalitet vazduha svakodnevno kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje. Posle petnaestak dana od početka požara, Zavod će izaći sa kompletnom analizom. Кada se završi dogašavanje, tražiću da se uradi i dodatna analiza“, najavila je Vilotijević.

Novi izveštaj: Vazduh u Beogradu dobar ili odličan

Na osnovu dobijenih izveštaja od „Beo čiste energije”, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave za vanredne situacije u Beogradu za period od 20 časova 18. avgusta do 8 časova 19. avgusta, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je saopštio da je na deponiji u Vinči beli dim prisutan u osetno manjoj meri.

Kako se navodi u saopštenju, dogašavanje je suspendovano jedino na mikrolokaciji klizišta, gde se prati da li će biti mikro obrušavanja.

Dodaje se da se očekuje da će se uskoro pristupiti dogašavanju i na ovoj lokaciji, kao i da pauza u zatrpavanju mikrolokacije nije od značaja za celokupnu aktivnost dogašavanja požara. Na deponiji nema otvorenog plamena.

Sekretarijat je od Uprave za vanredne situacije u Beogradu dobio izveštaj da je noćas na prostoru gradske deponije Vinča bilo angažovano jedno vatrogasno vozilo sa četiri vatrogasca-spasioca.

Takođe, Sekretarijat je od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dobio dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha od 20 časova 18. avgusta do 8 časova 19. avgusta.

Analizom podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica utvrđeno je sledeće:

1. Na mernom mestu AMS Ovča:

Кoncentracije sumpor dioksida su se kretale u rasponu od 9 µg/m3 do 11 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 10 µg/m3
• Кoncentracije azot dioksida su se kretale u rasponu od 11 µg/m3 do 27 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 17 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM10 su se kretale u rasponu od 9 µg/m3 do 35 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 19 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM2,5 su se kretale u rasponu od 5 µg/m3 do 30 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 12 µg/m3

Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan i dobar.

2. Na mernom mestu AMS Zemun:

• Кoncentracije sumpor dioksida su se kretale u rasponu od 5 µg/m3 do 6 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 6 µg/m3
• Кoncentracije azot dioksida su se kretale u rasponu od 29 µg/m3 do 67 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 46 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM10 su se kretale u rasponu od 31 µg/m3 do 80 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 50 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM2,5 su se kretale u rasponu od 12 µg/m3 do 55 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 25 µg/m3

Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao dobar i prihvatljiv.

3. Na mernom mestu AMS Bulevar despota Stefana:

• Кoncentracije sumpor dioksida su se kretale u rasponu od 28 µg/m3 do 29 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 28 µg/m3
• Кoncentracije azot dioksida su se kretale u rasponu od 31 µg/m3 do 114 µg/m3 sa srednjom vrednošću 57 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM10 su se kretale u rasponu od 19 µg/m3 do 49 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 28 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM2,5 su se kretale u rasponu od 9 µg/m3 do 21 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 13 µg/m3

Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao dobar i prihvatljiv.

4. Na mernom mestu AMS Novi Beograd:

• Кoncentracije sumpor dioksida su se kretale u rasponu od 17 µg/m3 do 17 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 17 µg/m3
• Кoncentracije azot dioksida su se kretale u rasponu od 19 µg/m3 do 45 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 32 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM10 su se kretale u rasponu od 19 µg/m3 do 56 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 33 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM2,5 su se kretale u rasponu od 7 µg/m3 do 45 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 21 µg/m3

Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao dobar i prihvatljiv.

5. Na mernom mestu AMS КBC „Dr Dragiša Mišović”:

• Кoncentracije azot dioksida su se kretale u rasponu od 9 µg/m3 do 18 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 13 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM10 su se kretale u rasponu od 8 µg/m3 do 29 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 16 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM2,5 su se kretale u rasponu od 5 µg/m3 do 13 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 8 µg/m3

Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan i dobar.

6. Na mernom mestu AMS Vinča

• Кoncentracije sumpor dioksida su se kretale u rasponu od 6 µg/m3 do 8 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 7 µg/m3
• Кoncentracije azot dioksida su se kretale u rasponu od 3 µg/m3 do 29 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 14 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM10 su se kretale u rasponu od 7 µg/m3 do 45 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 18 µg/m3
• Кoncentracije suspendovanih čestica PM2,5 su se kretale u rasponu od 6 µg/m3 do 37 µg/m3 sa srednjom vrednošću od 15 µg/m3

Na osnovu navedenih koncentracija, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan i dobar.

Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru. Informacije o trenutnom kvalitetu vazduha kao i preporuke za ponašanje opšte populacije, ali i posebno osetljivih grupa, dostupne su na internet stranici Beoeko.

Takođe, svi detaljni izveštaji od akcidenta u Vinči mogu se naći na sajtu Grada Beograda, u rubrici Gradske aktuelnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare