Gradska većnica: Građani odneli blokove koji su pali sa bedema niške tvrđave

Vesti 23. feb 202217:52 8 komentara
N1/arhiva

Grad Niš će po hitnom postupku sanirati oštećenja na bedemu niške Tvrđave, ali će za sanaciju morati da naruči nove blokove, pošto su one koji su pali sa bedema odneli "savesni" građani, izjavila je gradska većnica Adriana Anastasov.

#related-news_0

„Apelujem na savest građana da, kada se ovako nešto desi, pomognu, a ne da odmognu. Radi se o specifičnom kamenu koji mora da se naruči, kojeg nema u Nišu, a to će grad dodatno da košta“, izjavila je Anastasov na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

Ona je kazala da je građevinska inspekcija zabranila pristup delu zidina koje su oštećene, a grad je preduzeo sve neophodne mere kako bi šteta što pre bila sanirana.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture nije tražio od grada uklanjanje oštećenja na bedemu tvrđave, ali je grad od te ustanove tražio i dobio dopise sa tačnim opisom radova koje je potrebno obaviti da bi se sanirala šteta koja je nastala na bedemu“, izjavila je Anastasov.

Prema njenim rečima, Javno komunalno preduzeće „Mediana“ će po uputstvima Zavoda ukloniti kompletno rastinje sa svih delova bedema tvrdjave.

„Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture tražićemo na nedeljnom i mesečnom nivou obaveštenja o stanju spomenika kulture u Nišu i potrebama za hitnom sanacijom i restauraciji, kako se ništa slično ne bi desilo kao sa tvrđavom“, istakla je Anastasov.

Za sanaciju oštećenja, dodala je, biće izdvojena sredstva Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, po predračunu koji je uradio Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare