Grbović: Glasanje za sporazum ne bi bila podrška Vučiću, već politici PSG

Vesti 24. jan 202320:43 62 komentara

Aleksandar Vučić delovao je u ponedeljak kao osoba koja je delimično lišena političke sposobnosti, zatočen između dva straha, kaže lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović komentarišući konferenciju za novinare predsednika Srbije. Kaže da o tom predlogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom treba da se izjasne svi, ali onda kada ga budu i videli. Grbović, međutim, pretpostavlja da on ne donosi ništa pozitivno za Srbiju. "Ukoliko su kontrausluge Prištine formiranje ZSO, to onda nije dobar dogovor, to je obaveza iz Briselskog sporazuma. Ako je kontrausluga da nam neće uvesti sankcije, onda Vučić mora da snosi političku odgovornost, ali ne da pobegne", kaže.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče održao konferenciju za medije, javnost nije saznala detalje plana za Kosovo iz takozvanog francusko-nemačkog sporazuma.

POVEZANE VESTI

„Meni je vest ipak izostanak određenih pitanja. Meni je sinoć Vučić delovao kao osoba koja je delimično lišena političke sposobnosti, zatočen između dva straha – straha od donošenja teških odluka, za koje očigledno dolazi vreme, a sa druge strane, straha od posledica nedonošenja takvih odluka“, kazao je Grbović u emisiji Iza vesti.

Prema njegovim rečima, Vučić je delovao kao neko „ko želi da iskoči iz svoje kože“. „I da ode na neku daleku destinaciju, što naravno ne može“, dodao je.

Pitanje koje niko nije postavio na konferenciji za novinare u ponedeljak je, prema Grboviću:

„Uvodno obraćanje Vučićevo je počelo da Evropa neće trpeti iskakanja, da niko ne gleda blagonaklono na našu neutralnu poziciju po pitanku ruske agresije na Ukrajinu, da smo u težoj poziciji nego što smo bili… Niko nije postavio pitanje Vučiću kako on kao genije nije mogao to da predvidi, kako to da smo svi koji smo na to upozoravali, bili proglašavani izdajnicima i neznalicama“.

Grbović je rekao da Vučić snosi najveću odgovornost.

„Šta se desilo sa vukom samotnjakom u Davosu i sa Obeliskom jednog malog naroda, ko snosi odgovornost što smo umesto da budemo deo nekog procesa, došli do toga da nam je neko ispostavio neki papir i rekao – ako ne prihvatite, snosite posledice“, kazao je lider PSG.

Na pitanje da li opozicija treba da deli odgovornost za nacrt sporazuma o Kosovu, Grbović kaže da ne treba.

„Mi ne možemo da delimo odgovornost u nečemu u čemu nismo učestvovali kao kreatori, a još važnije, ni kao kreatori okolnosti koje su dovele do tog sporazuma, što ne znači da mi kao politički akteri nemamo obavezu da se u jednom trenutku izjasnimo o tome“, naglasio je.

Aktuelni sporazum neće biti prijatan ni po koga, dodao je.

„Taj dokument neće toliko pozitovan po Srbiju, ali ni po Kosovo, i biće to teška odluka“, kazao je.

A šta je teška odluka?

„Svođenje računa od pre 20 i više godina, sve ono o čemu se spekuliše da je deo tog sporazuma, ne možete reći da je to pozitivno po Srbiju. Ovo nije palo sa neba, nije se desilo juče, mi smo ratovali, izgubili smo, potpisali smo Kumanovski sporazum, pa je proglašena nezavisnost kosova, pa smo potpisali Briselski sporazum, pa je bio Vašingtonski sporazum… Ovo je logičan ishod tih procesa“, rekao je Grbović.

Kako je rekao, ukoliko se ne prihvati taj sporazum, Srbija će snositi posledice.

„Te sankcije ćemo osetiti svi. Sasvim je sigurno da će konsekvence da nastupe, da li će se zvati sankcije, restriktivne mere, uskraćivanje finansija… Šta god da bude, ne bismo se oporavili od toga godinama“, naglašava.

A ono što se ne vidi iz predloženog dokumenta, kaže, je – koja je obaveza Prištine, šta dobijaju Srbi, ko garantuje sprovođenje sporazuma, šta Srbija ima od toga…

„Ukoliko su kontrausluge Prištine formiranje ZSO, to onda nije dobar dogovor, to je obaveza iz Briselskog sporazuma. Ako je kontrausluga da nam neće uvesti sankcije, onda Vučić mora da snosi političku odgovornost, ali ne da pobegne“, kaže.

Jer, slikovito objašnjava Grbović, Vučić upravlja kolima.

„Vučić upravlja ovo zemljom, ovim kolima u kojima smo svi mi. Ako je auto zapao u blato, on mora da iz kola siđe u to blato i popravi ih, pa da kola nastave dalje“, izjavio je Grbović.

Pitanje Kosova, dodaje, mora da se reši.

„Ne znači nužno da bih ja glasao protiv nekog sporazuma, ja se zalažem da do njega dođe, ali da on bude povoljan. Mislim da ovaj nije povoljan po Srbiju“, kazao je Grbović.

I dodaje – svi će morati da se o njemu izjasne, ali kada on bude predstavljen javnosti.

U Skupštini Srbije će, navodi, poslanici vlasti glasati onako kako Vučić bude rekao. „Neće Marijan (Rističević) sam odlučivati“, kazao je Grbović.

Ali i pojašnjava:

„Glasanje za sporazum ne bi bila podrška Vučiću, već politici PSG koju zastupamo od osnivanja. Vučić na to polje dolazi da bi izbegao šah-mat“.

Dijalog – bez dijaloga

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matež Nemec boraviće u dvodnevnoj poseti Beogradu 26. i 27. januara. Očekuje se da će poslanici Evropskog parlamenta pored posete Narodnoj skupštini i sastanka sa skupštinskim rukovodstvom kao i šefovima svih poslaničkih grupa, imati sastanke i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Grbović je uzdahnuo na pomen ove teme.

„Slučajno sam uzdahnuo, ali je ispalo simbolički. Ja bih to tretirao kao redovnu poslaničku aktivnost, ne gajim prevelike nade da će nešto da bude. Naše je da se tamo pojavimo, da li će to rezultirati nečim, nisam u to siguran“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare