Grbović: Nećemo učestvovati na konsultacijama o novoj vladi

Vesti 21. feb 202410:21 21 komentara

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana i predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" rekao je danas da ta koalicija neće učestvovati u konsultacijama o novoj vladi, čiji je početak predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za ponedeljak.

Grbović ističe da su konsultacije uobičajena procedura u parlamentarnim demokratijama, ali da se ona kod nas ne odvija na način na koji bi trebalo.

„Na njima bi trebalo da učestvuju svi, ali mislim da bi u ovom političkom kontekstu i u ovom trenutku naše učešće bilo potpuno besmisleno i mi tamo nećemo učestvovati“, rekao je on.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da može da zamisli da u Beogradu postoji drugačija vlast, Grbović ističe da bi posle 12 godina vlasti SNS-a povreovati u takvu vrstu trika bilo naivno.

„Predstavnicima naše liste MUP je veče pred izbore preneo uveravanja predsednika republike da će priznati rezultate izbora u Beogradu ukoliko opozicija pobedi. To je jedan pokušaj da se unapred relaksira atmosfera koja jeste uzavrela da se anestezira opozicioni deo javnosti, ali ono što mora da prati takvu vrstu retorike jeste i njihovo delovanje. Da je zaista tako kako je predsednik sinoć govorio i da je zaista spreman da prizna pobedu opozicije, ne bismo imali situaciju da desetine hiljada ljudi koji nisu Beograđani dolaze da glasaju u Beogradu. Ne bi se sprovodio jedan takav inžinjering nego bi se dopustila fer i normalna politička utakmica“, istakao je Grbović.

Siguran sam da će biti novih izbora u Beogradu

Grbović za N1 kaže i da je siguran da će u Beogradu biti novih izbora.

„Siguran sa na osnovu toga što je apsolutno jasno da je izborna krađa, pre svega u Beogradu, ali i na teritoriji Srbije, dokazana, da je taj inciden iternacionalizovan, da kompletna međunarodna javnost zna šta se desilo i siguran sam da bi pravljenje veštačke većine sa kupljenim odbornicima u ovom trenutku bi predstavljalo guranje, ne prsta, nego ruke u oko i domaćoj i međunarodnoj javnosti“, rekao je predsednik PSG.

Grbović je rekao da je, iako Vučić deklarativno ne priznaje krađu izbora, jasno da su i oni svesni da su uhvaćeni u izbornim prevarama. Isiče i da se ne radi o oduzimanju suvereniteta kada se insistira na internacionalizaciji ove teme.

„O oduzimanju suvereniteta se radi onda kada pokradete izbornu volju građana koji su po ustavu ove zemlje nosioci suvereniteta. Da vlast nema šta da krije i da nije došlo do izbornih manipulacija šta bi bio problem da se otvore birački spiskovi i da se sprovede revizija biračkog procesa“, kaže Grbović.


On navodi i da su institucije države Srbije aktivno učestvovale u sprovođenju izborne krađe i da je teško očekivati da je teško da one same sebe kažnjavaju.

Navodi i da će, ukoliko se raspišu novi zbori, opozicija morati da se sprema za novu izbornu trku, a da će u međuvremenu, sa druge strane sa predstavnicima međunarodne zajednice morati da rade na ispunjavanju preduslova kako bi ti izbori bili fer i pošteni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare