Grbović (PSG) Anđelkoviću (SPS): Doneli ste Srbiji poraze a hoćete da nas vodite

Vesti 16. nov 202222:44 77 komentara
N1

U burnoj raspravi u emisiji Newsnight na N1 lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović optužio je Zorana Anđelkovića iz SPS da pokušava da predstavi kako je Srbija 30 godina žrtva nepravdi, bez da u tome vidi “odlučujuću ulogu” koju su imali socijalisti. Anđelković je na pitanje o odgovornosti rekao da “vi hoćete da kažete da 1998. i 1999. nismo trebali da branimo Srbe” i više puta pitao “gde ste vi bili 12 godina”, pominjući napad na Srbe 2004. godine i proglašenje kosovske nezavisnosti 2008.

Pročitajte još:

Odgovarajući Anđelkoviću, Grbović je sarkastično prihvatio odgovornost što nije zaštitio Srbe 2004. jer je sa 10 i po godina smatrao da nema “snage i političkog uticaja”.

Ocenio je da se iz “nervoze” koju je Anđelković pokazao vidi da oseća odgovornost.

“Bez ikakvog blama, posle nagomilanih poraza koje ste doneli ovoj zemlji i dalje mislite da ste baš vi najpozvaniji da nas vodite u budućnost”, rekao je Grbović.

Optužio je drugog sagovornika N1 da je “paradigma onoga što je SPS uradila Srbiji: zemlja unesrećena, građani obespravljeni i siromašni, a rukovodstvu SPS-a ništa ne fali, ne postoji nemaština koja je pogodila SPS”.

Anđelković, koji je nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova, rekao je da je 2004. godine bilo ubijanja i proterivanja Srba, a 2008. proglašenje nezavisnosti Kosova.

Na pitanje da li vidi deo krivice SPS-a za događaje na Kosovu odgovorio je sa “vi vodite takav program ovde” i upitao da li “hoćete da kažete da 1998. i 1999. nismo trebali da branimo Srbe”.

“Morali smo da branimo svoj narod i teritoriju”, rekao je on.

Anđelković je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da po svaku cenu da izazove incident, zato što misli da će u sukobu iza njega stati ceo NATO, i da će on postati “mali Zelenski”.

Rekao je i da je ideja iza navodnog novog predloga sporazuma Beograda i Prištine ta da se najpre sprovede ono što je korisno za Albance i Prištinu, a ono što je korisno za Srbe se odlaže.

“Zato mora prvo da se insistira na sprovođenju prethodnog sporazuma do kraja”, rekao je on.

Naveo je i da se obično misli da se iz Beograda upravlja Srbima na Kosovu, a to, po njegovim rečima, nije tačno.

Upitan o izlasku kosovskih Srba iz institucija i šta Beograd nudi kao odgovor, upitao je “šta Srbi sa Kosova mogu da preduzmu, kad su poslednjih meseci imali histerični napad Kurtija i pokušaj da se izazove problem oko ličnih karata”.

Kazao je i da je na Kosovu došlo do formiranja “ilegalnih baza” policijskih specijalaca sa teškim naoružanjem.

“Oni zaustavljaju ljude, ta specijalna jedinica na to nema pravo”, rekao je Anđelković.

Na pitanje da li očekuje dogovor Beograda i Prištine oko automobilskih tablica, Pavle Grbović je rekao da se nada tome, ali da nije optimista.

On smatra da se u ovom slučaju radi o akumuliranom nezadovoljstvu iz prethodnog perioda.

Rekao je da mu se čini da povlačenjem iz institucija vlast u Srbiji hoće da se vrati na situaciju pre 2013. godine, ali pita kako ćemo se boriti sa cenom te odluke.

Interes Srba se brani u Vašingtonu, Briselu, Berlinu i Parizu, čak i ako vam ti akteri nisu naklonjeni jer oni su ti koji odlučuju, kazao je.

“Na tim mestima se danas brane interesi Srbije, a ne na sastancima u Beogradu sa savetnicima čečenskog lidera, noseći smešne šubare i krijući se od političke odgovornosti”, rekao je Grbović, aludirajući na sastanak Aleksandra Vučića sa Turkom Daudovim, savetnikom čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare