Grbović: Ružić umesto u odbranu direktorke stao u odbranu slavskog kolača

Vesti 27. jan 202316:33 55 komentara
Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG), Pavle Grbović izjavio je da je "za žaljenje činjenica" da je ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, umesto u odbranu profesionalnog integriteta i autonomije direktorke osnovne škole iz Sečnja Olivere Marjanović "stao u odbranu slavskog kolača i svojom izjavom doprineo argumentaciji onih koji nad direktorkom škole u Sečnju sprovode linč". Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) iz Zranjanina takođe podržao direktorku i osudio to što je izložena "progonu i medijskom ličnu zbog odluke o načinu proslave školske slave Svetog Save".

Povezane vesti

Marjanović nije prihvatila da sveštenik dođe u školu na današnju slavu Svetog Save jer Ustav Srbije predviđa da je škola odvojena od crkve, i jer u školu idu đaci svih veroispovesti, kao i atesiti, te se niko ne sme primoravati da prisustvuje tuđim verskim obredima.

Grbović je u pisanoj izjavi naveo da u postupanju direktorke OŠ „Aleksa Šantić“ nema „ni tragova protivzakonitosti“, odnosno da je Olivera Marjanović svojim postupcima branila „ustavno načelo sekularnosti i principe građanske države koja jednako pripada svima, bez obzira na njihovu nacionalnost ili versku pripadnost“.

„Apsolutno je nesporno održavanje manifestacija posvećenih Savi Nemanjiću, kao jednom od prvih pisaca na srpskom jeziku i utemeljivaču prvih škola u srednjevekovnoj Srbiji. Osnovna misija svih prosvetnih radnika jeste da afirmišu i promovišu prosvetiteljski karakter njegovog delovanja tako što će njegovo nasleđe predstavljati i proslavljati kao deo zajedničke kulturne baštine, umesto da svođenjem isključivo na nivo verskog obreda to nasleđe čine otrgnutim od značajnog dela građana Srbije koji nisu pravoslavne veroispovesti“, rekao je Grbović.

Ministar prosvete Branko Ružić je, povodom toga što direktorka škole u Sečnju, prilikom obeležavanja školske slave, Svetog Save nije dozvolila održavanje pitao „kako je moguće obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača?“.

PUF: Srbija sekularna država

Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) iz Zranjanina saopštio je da podržava direktorku osnovne škole u Sečnju.

„Olivera Marjanović se samo drži zakona jer je Srbija sekularna država i to u članu 11. Ustava i piše. Ne možemo Ustav selektivno primenjivati kako nama odgovara. Ako se pozivamo na Ustav po pitanju Кosova i Metohije to treba da radimo i u svim ostalim slučajevima i tako pokažemo da smo pravna država“, navodi se u saopštenju.

Više nevladinih organizacija i opozicionih stranaka ocenilo ranije danas da je direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ u Sečnju, Olivera Marjanović, izložena „javnom linču i progonu“ jer nije dozvolila da se u toj ustanovi na dan školske slave obavlja verski obred.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare