Grbović: Vlast se ne odriče uticaja na pravosuđe, moć u rukama Zagorke Dolovac

Vesti 07. feb 202316:391 komentar
N1

Najproblematičnija stvar kod ovog rešenja za sastav Visokog saveta tužilaštva jeste koncentracija moći u rukama čuvene Zagorke Dolovac, mada niko ne zna po čemu je ona čuvena, ocenio je poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Pročitajte još:

On je ocenio da se vlast ne odriče uticaja na pravosuđe, već odgovornosti za taj uticaj.

U raspravi u pojedinostima o setu pravosudnih zakona, Grbović je naveo da je Dolovac po funkciji član Visokog saveta tužilaštva, učestvuje u izboru jednog člana VSS iz reda nosilaca javnotužilačke funkcije, učestvuje u formiranju komisije koja će odlučivati o prigovorima protiv obaveznog uputstva i o prigovorima protiv rešenja o supstituciji i devoluciji i jedna od pet članova komisije koja će birati istaknute pravnike.

Grbović je dodao da od 11 članova Visokog saveta tužilaštva šest članova su lica koja su izabrana političkom voljom vladajuće većine, među kojima je i ministarka pravde Maja Popović, pa se postavlja pitanje zašto tu nije primenjeno pravilo kao kod Visokog saveta sudstva, gde nema ministra nadležnog za pravosuđe.

Vlast se rešenjima iz ovog seta zakona ne odriče uticaja na pravosuđe kako nam to predstavljaju, već se odriču od odgovornosti za uticaj na pravosuđe. Taj uticaj će ostati jak i presudan u nekim segmentima, što se najbolje vidi u sastavu Visokog saveta tužilaštva i mi za ova rešenja zbog toga ne možemo glasati, rekao je Grbović.

Komentari

Vaš komentar