Grbović: Vučiću odgovara faktičko vanredno stanje, ima sve ingerencije u državi

Vesti 29. jun 202217:09 > 18:16 31 komentara
N1/arhiva

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću odgovara da drži faktičko vanredno stanje, pošto institucije još nisu formirane. "Ovo je nešto što se u rimskom pravu zvalo diktatura, gde jedan čovek ima šest meseci sve ingerencije u državi", rekao je. Podsećamo, sutra se u Velikom Trnovcu ponovo glasa na parlamentarnim izborima.

U ponedeljak je održan sastanak dela opozicije u Beogradu, na kome je dogovoreno da se „izvrši dodatni pritisak na uzurpatore vlasti i institucija, i da se učini sve da se izborni proces što pre okonča u skladu sa zakonom“.

Grbović je rekao da su razmatrali šta kao opozicija mogu da urade po pitanju parlamentarnih izbora koji još nisu završeni.

„Što je vanredno stanje gde Srbija ima jednu instituciju sa jednim čovekom, koji je prihvatio sve atribute vlasti. Što Srbija nema suverenitet u Velikom Trnovcu, neko je samovoljno odlučio da se izbori ne održe. Kako da prekinemo taj pravni vakuum, mi kao poslanici imamo pravo da apelujemo na RIK da taj proces dovrši u skladu sa zakonom. Ovo ponavljanje pet puta ne možete da nađete ni u jednoj zemlji. Drago mi je što su se sastanku odazvale neke kolege, neki su smatrali da im tu nije mesto“, rekao je Grbović.

Na pitanje da li je bilo reči o uvođenju sankcije Rusiji, Grbović je rekao da „senzitivnije teme“ nisu otvarali.

„Nismo konkretno pričali o toj temi, govorili smo zašto je bitno da se parlament što pre konstituiše. Jedan od razloga je stanje u kome se nalazi EPS, likvidnost je ugrožena ukoliko se ne formiraju institucije, ne usvoji rebalans budžeta, ukoliko EPS ne dobije milijardu evra, na zimu nećemo imati struje. Pitanje je i kako je EPS dospeo u takvu situaciju, tražiću da se formira anketni odbor. Oko toga postoji saglasnost opozicije“, rekao je lider PSG.

Kaže da ne želi da plaši građane, ali da je činjenica da EPS ne može da funkcioniše sa sredstvima koje ima.

„Nuđeno im je 600 miliona, ali to nije dovoljno. Pošto se to radi kroz rebalans, jasno je da će minus da pokrivaju građani. Ako će građani da pokrivaju, onda neko da izađe pred građane i kaže ko je odgovoran. To će biti moj prvi korak, tražiću formianje anketnog odbora, da se građanima objasni zašto će iz našeg novca da se izvodji milijardu evra da bi preduzeće radilo svoj posao“, kaže on.

Navodi i da će u Skupštini Srbije PSG biti deo najveće opozicione poslaničke grupe, sa kolegama iz SSP, PZP i nestranačkim ličnostima.

„Sarađivaćemo sa svima koji saradnju žele, nikome ne zatvaramo vrata, moramo da sarađujemo“, poručuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare