Grčić otišao kritikujući ministarku, radnik o stanju u EPS – majmun ušao u tenk

Vesti 12. jan 202219:11 > 19:24 100 komentara

Rečima - "zbog onoga što se u narodu zove objektivna odgovornost", Milorad Grčić je, posle gotovo mesec dana od kolapsa energetskog sistema, kada ga je predsednik države prvi put pozvao na odgovornost, podneo ostavku na funkciju v.d. direktora EPS-a. On u pismu upozorio predsednicu Vlade šta posle izbora treba da uradi da energetski sistem, kako je napisao, ne bi bio osuđen na smrtnu kaznu.

Mića je poslednji radni dan na čelu EPS-a iskoristio za pisanje podužeg pisma. Premijerka prvo pročitala da je Grčić pre svih o ostavci obavestio predsednika, jer se, kako je napisao, zbog Vučićevih ideja i vizija i prihvatio posla, a potom je Brnabić čitala o uspesima EPS-a: stotinama i milijardama evra investicija, tonama i tonama uglja, megavatima, zelenoj energiji, da bi na kraju Grčićevih redova pročitala i upozorenje kako da spreči da Srbija ne postane, citiramo, šaka jada, koju svako može da pozoba.

„Sada, kada više nisam vršilac dužnosti direktora EPS-a, kada mogu da kažem ono što mi na srcu leži, ne mareći za hijerarhiju, upozoravam vas na sledeće. Ako gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast“, piše Grčić.

POVEZANE VESTI:

Grčić, ipak, nije prvi naprednjak koji traži smenu ministarke, on se u pismu ostavke nadovezao na ranije tvitovanje Vladimira Đukanovića. A Mihajlović svoju poslednju poruku poslala pre 24 sata.

„Preduzeća u elektroenergetskom sistemu su se previše odrodila od svoje države, ona su država u državi i to su stvari koje će se rešavati u narednim mesecima bez obzira i ko bio direktor i ko bio ministar to više ne može tako“, rekla je ministarka Mihajlović.

A dok ne zaživi, ako uopšte zaživi, to da više ne može tako, situacija sa havarijama i stanjem u EPS-u za jednog od radnika TENT-a, filmska.

„Mene situacija više podseća na Podzemlje, ako se sećate, majmun uđe u tenk i posle nekog vremena tenk počne nasumice da puca. Ja ne znam da se u EPS iko u poslednjih deset godina zaposlio sa tržišta rada, svi su zaposleni sa kadrovskih lista opštinskih odbora SNS-a“, kaže radnik TENT-a Dragoslav Ljubičić.

Sindikalci ubeđeni da nema mesta tezi da su havarije namerno izazivane. Kažu da je zbog poslednjeg incidenta u kome je izgoreo veliki bager, mogućnost otkrivanja novih količina uglja smanjena za oko 50 odsto. Nekadašnji predsednik nadzornog odbora EPS-a, Dušan Nikezić, tvrdi da Srbija dnevno na uvoz struje troši oko 6,5 miliona evra i da je EPS, prema njegovim rečima, pred kolapsom i bankrotom.

„Na kraju kad podvučemo doći ćemo do toga da će EPS u ovoj sezoni izgubiti milijardu evra, što znači da će svako domaćinstvo u Srbiji dobiti dodatni račun za struju od 400 evra i to je samo u ovom trenutku situacija može da bude samo još gora“, kaže Nikezić

Vučić: Da središ sistem, a onda, Mićo, nešto drugo da radiš…

Ko je sledeći direktor EPS-a i šta će Mića ubuduće raditi?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare