Grenelove izjave u Beogradu privukle pažnju na Kosovu: Pristrasan u stavovima

Vesti 16. jul 202222:21 3 komentara

Izjave bivšeg izaslanika američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela, date u Srbiji, privukle su veliku pažnju na Kosovu, gde Grenel, inače, ne uživa popularnost. U Prištini ga često smatraju pristrasnim u stavovima o dijalogu Kosova i Srbije.

Poruka bivšeg izaslanika SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela, da premijer Aljbin Kurti nije lider koji je dobar za narod Kosova, kao i da je bivši predsednik Hašim Tači bio bolji, u vladajućoj partiji ne smatraju iznenađenjem.

Samoopredeljenje smatra da Grenelove izjave služe u svrhu postizanja njegovih ličnih ciljeva.

„Grenel je u najboljem slučaju bio biznismen unutar politike, koji je tako pokušao da stvori prostor za sebe i za ljude koji su podržavali tu naopaku politiku u to vreme. Nisam uopšte iznenađen njegovim izjavama u Beogradu, jer samo nastavlja istim ritmom da pokušava ostvarenje ciljeva, kako bi zauzeo bolju poziciju za naredne predsedničke izbore“, smatra poslanik pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi.

PROČITAJTE I:

Međutim, da ima istine u Grenelovim izjavama da američka administracija nije zadovoljna premijerom Kurtijem i da se čak niko od njenih vodećih ljudi nije sreo sa njim tokom Kurtijeve poslednje posete SAD-u, tvrdi i analitičar Valon Sulja. On kaže da Grenel trenutno ne pripada toj administraciji, ali se ne isključuje mogućnost da ubuduće može ponovo postati njen deo.

„Grenel je imao bolje i specijalne odnose sa premijerom Albanije Edijem Ramom, kao i bivšim predsednikom Hašimom Tačijem, a to je zato što su oni nudili, da tako kažem, konačni scenario za dogovor između Kosova i Srbije, što Kurti nije stavio na listu prioriteta. Sada imamo neki status kvo koji je proizvod pregovora o tehničkim pitanjima, a ne onim za finalni dogovor koji traže Amerikanci ili sponzori pregovora u Briselu. Velike sile ne vide spemnost da dođe do dogovora o granici ili o Zajednici srpskih opština, i ne vide energiju kod Aljbina Kurtija da se to postigne. Naravno, ne možemo zaboraviti da Grenel danas nije predstavnik američke vlade i on je slobodniji da govori ili lobira o pojedinim pitanjima, ali ne možemo takođe zaboraviti da se on sutra može vratiti sa eventualnom pobedom Republikanaca u američkoj vladi“, rekao je Sulja.

Grenel je u Beogradu, takođe, izjavio da bi KFOR trebalo da se povuče sa Kosova, jer se, kako smatra, prisustvom KFOR-a sukob produžava, istakavši da to šteti ekonomiji i odvraća investitore od ulaganja. Ova izjava u posmatračkim krugovima nailazi na negativne komentare.

Zvanično, niko ne želi da se njom bavi. Ali posmatrači ovo koriste kao jedan od do sada najjačih dokaza da Grenel govori ono što se želi čuti u Beogradu, dakle sa pozicije lobiste koji radi za Srbiju a protiv Kosova. Oni već sada upzoravaju da ova Grenelova izjava može biti pokazatelj šta bi se moglo očekivati ako na narednim američkim predsedničkim izborima pobedi opcija kojoj Grenel pripada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare