Grip u Srbiji dočekao svojih pet minuta i dominira u odnosu na kovid

Vesti 29. mar 202209:25 7 komentara
devojka, bolesna devojka, kijavica, grip, korona, prehlada
Shutterstock

Grip je postao u velikoj meri dominantan među studentima, kaže za N1 Zorica Žikić, specijalista opšte medicine iz Studentske poliklinike u Studentskom gradu.

Žikić kaže da se broj pregleda studenata u prethodne tri nedelje udvostručio u odnosu na februar, kao i da se svi studenti koji se jave sa simptomima testiraju i na grip i na kovid.

„U ovom trenutku preko 70 odsto testiranih je pozitivno na grip. Što se tiče kovida, ima ga, naravno, međutim u znatno manjem procentu, oko 13 odsto testiranih su pozitivni na kovid“, objašnjava sagovornica N1.

Ističe da je mart uobičajen period za širenje virusa gripa, a da su mladi pritom mobilna populacija koja voli da se druži, ali ne i da nosi maske i pridržava se protivepidemijskih mera.

Trenutno, dodaje Žikić, dominira tip A gripa koji je „dosta jači“ od tipa B, i da ga prati visoka temperatura do 40 stepeni koja traje do četiri dana, i opšta malaksalost koja traje oko nedelju dana.

Poručuje i da mladi moraju da shvate da je grip ozbiljno oboljenje koje može izazvati komplikacije.

Kada je reč o razlikovanju gripa i korone, Žikić kaže da ih je nemoguće razlikovati i da se zato svi pacijenti testiraju na prisustvo oba virusa. Zasad, kako kaže, nisu zabeležili slučaj nekoga ko je istovremeno bio zaražen sa oba virusa.

„Obično jedan virus kada dominira, nemamo duplu infekciju, ali dešava se da studenti imaju koronu, pa grip, što nije dobro“, kaže Žikić i onoma koji su preležali koronu savetuje da se dva meseca posle toga čuvaju gripa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare