Grošelj: Legitiman je stav ako Vučić smatra da je interes Srbije da ne uđe u EU

Vesti 29. sep 202213:44 255 komentara

Evropski poslanik iz grupacije "Obnovimo Evropu" Klemen Grošelj rekao je za N1, nakon najave da će Evropski parlament pozvati EU da ne nastavlja pristupne pregovore sa Srbijom sve dok se Beograd ne uskladi sa politikom sankcija prema Rusiji, da se Srbija odlučila da ide prema članstvu u EU i da na tom putu ima neke obaveze, kao što je sinhronizacija spoljne politike. "EU očekuje da Srbija spoljnu politiku usaglašava sa EU, Srbija može da čini nešto drugačije, ali ako se odluči za takve poteze, onda nam je to poruka da Srbija ne želi da se pridruži EU, ali to je izbor, to nije ucenjivanje, to je odluka zvaničnih vlasti u Beogradu, to nije naš pritisak. Ako neko želi u EU zna koji su uslovi i kriterijumi i treba da sledi uslove", rekao je on u emisiji Studio Live.

Kaže da su u Savetu bezbednosti UN rasprave i da su tamo su stolu rezolucije koje će osuđivati politiku Rusije i pita se kako će Rusija sa takvom pozicijom moći da osigura podršku Srbiji oko Kosova.

Povezane vesti:

„Bolje za Srbiju je da rešava pitanje Kosova u pregovorima sa Kosovom, svi želimo da se postigne dogovor u interesu svih – Srbije, Kosova, EU i međunarodne zajednice, niko ne želi da prisiljava Srbiju, samo da krenu pregovori i da se postigne dogovor prihvatljiv za sve. Srbija je stala na pogrešnu stranu, objektivno je činjenica, Rusija je u velikim poteškoćama, sve jasno kaže da Rusija nije velika sila, moze da pravi probleme, ali nema moć da Srbiji garantuje nešto kod pitanja Kosova“, kazao je i dodao da ako Vučić smatra da je u interesu Srbije da ne uđe u EU, to je legitiman stav političkog vođstva Srbije

„Niko nece prisiljavati Srbiju da nešto učini, problem srpske politike je u tome da činovi spoljne politike nisu u saglasnosti sa onim što je Srbija predstavljala u EU, mi očekujemo da ono što je bilo kazano da se to realizuje. Srbija može da se odluči i drugačije, ali svaka odluka ima neke konsekvence, a to će biti da druga strana u pregovorima više neće imati interese za pregovore“, rekao je Grošelj.

Dodao da Evropska unija želi Srbiju u članstvu, ali da postoje uslovi i principi koje mora da sledi svaka zemlja koja želi da bude članica.

„Nema tu ničeg drugačijeg za Srbiju, pitanje je za Srbiju i vlasti da li žele da slede te principe. Ako se odluče da im je važnija saradnja sa Rusijim, kada čak vidimo da Kina i Indija, koje su na početku simbolično podržale Rusiju, imaju sada sa time problem, ta odluka ne ti trebalo da bude previše komplikovana sa srpske vlasti“, istakao je sagovornik N1.

Grošelj kaže da je razjedinjenost Bosne i Hercegovine po pitanju sankcija Rusiji, koje blokira Republika Srspka i član Predsedništva Milorad Dodik odraz i slika unutarpolitičke situacije.

„Moram da budem malo oprezniji, posmatraću izbore u narednih nekoliko dana u BiH, mislim da nijedna zemlja na Zapadnom Balkanu nema interesa bliske saradnje sa Rusijom, ako zemlja ide u delimičnu vojnu mobilizaciju, svako se pita otkud će zemlja doći do para da projekte realizuje – ako ima deo građana u ratu, on košta velike svote, kako će sve to da realizuje, to su svakako obećanja koja neće biti realizovana, Zapadnom Balkanu jedini put je prema Evropskoj uniji“, zaključio je Klemen Grošelj.

Celo gostovanje možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live: