Grubački: Bez mesta za relativizaciju – Rusija agresor, podrška antiratnom skupu

Vesti 06. mar 202210:24 > 11:37 17 komentara
N1

Lider pokreta "Novi optimizam" Branislav Guta Grubački ocenio je da nema prostora za relativizaciju činjenice da je Rusija agresor u Ukrajini.

Pročitajte još:

“Rusija je prekršila osnovni akt Ujedinjenih nacija, povelju o ljudskim pravima, sporazum iz Minska iz 2014, i ona je jedan agresor na slobodnu i suverenu zemlju. To je nešto što nema prostora za neku relativizaciju”, rekao je Grubački u Novom danu na N1.

Za tvrdnje da je NATO licemeran po tom pitanju, kao i EU po pitanju izbeglica, kaže da “to stoji, ali osnovna stvar je podržati neke građane koji su bez svoje volje došli u situaciju da imaju rat u svojim kućama”.

Grubački kaže da po pitanju rata u Ukrajini “nema dilemu”, kao i da je “Novi optimizam” jedna od organizacija koje podržavaju antiratni skup zakazan za nedelju.

Komentarišući vest o požaru koji je izbio u nuklearnoj elektrani Zaporožje usled ruskog napada, lider “Novog optimizma” kaže da je vlast u Rusiji neodgovorna i “u stanju da preti ekološkom katastrogfom celom svetu”.

Kazao je i da potpuno ne podržava “antirusku histeriju” i da podržava građane Rusije koji protestuju protiv rata, a kojih je do sada oko 8.000 uhapšeno zbog toga.

Govoreći o stavu vlasti prema ukrajinskoj krizi, rekao je da su izbori 3. aprila prilika da na vlast dođu ljudi “kojima je jasno da je Srbija deo Evrope”.

Vlast “želi monopol na bavljenje politikom”

Grubački smatra da ekološki problemi proizilaze iz političke neodgovornosti, i da 3. aprila treba promeniti vlast koja je naklonjena kompaniji Rio Tinto. On smatra da “apsolutno nije” stavljena tačka na projekat te kompanije u Srbiji.

“Tačka će biti stavljena kad se ova vlast promeni”, rekao je on.

Na pitanje o tvrdnjama predstavnika vlasti da se ekološke teme “politizuju”, kaže da sadašnji režim “želi monopol na bavljenje politikom”.

“To je jeftina podmetačina sa ciljem da se jedan jedini čovek i njegovi podanici bave politikom”, kazao je Grubački.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare