Grubački: Peto mesto Konstrakte prava mera, ne znam da li bi valjalo da je prva

Vesti 15. maj 202213:19 > 13:20 3 komentara
N1

Osnivač Novog optimizma Branislav Guta Grubački kaže da je peto mesto koje je na Pesmi Evrovizije u Torinu osvojila srpska predstavnica Ana Đurić Konstrakta "prava mera, taman šte se tiče nas". Dodaje da je fenomen evrovizije logičan, ona je dobro postavljena u startu i razvija se u skladu sa vremenom.

„Ovo je prava mera, taman što se tiče nas, da nas ne zahvati neka euforija, kao što znamo da se uhvatimo za svaku stvar kad nas podrže iz Evrope“, ocenjuje u Novom danu na TV N1 Grubački i dodaje da je Konstrakta bila prva da „ne zna da li bi valjalo“.

Povezane vesti

Dodaje da Konstraktu „čeka ozbiljna inostrana karijera, biće to veliki evropski hit, i mislim da je to sasvim dovoljno“.

Takođe, navodi i da sama organizacija evrovizije nije jeftina i da je malo država uspelo da vrati novac uložen u nju.

Kaže i da je evrovizija, između ostalog i popularna, jer se tu promoviše „vrsta zdravog takmičarskog duha, ako treba da se nešto ratuje, neka se ratuje na evroviziji, porukama“.

Navodi i da sinoć nije gledao finalno veče Pesme Evrovizije jer je bio na Noći muzeja u Tavankutu, srpskom selu u kojem je prvo počela u našoj zemlji da se održava ta manifestacija.

„Između Torina i Tavankuta, izabrao sam Tavankut“, kaže kroz šalu Grubački koji je uručio poklon umetnica iz tog sela za N1 – sliku od slame.

Na pitanje kako komentariše ovogodišnju proslavu Dana pobede nad fašizmom u Moskvi, on podseća na reči zamenika ukrajinskog ambasadora koji je naveo da je Rusija praktično sa pozicije pobednice 9. maja 1945. i jedne od vodećih zemalja u borbi protiv fašizma došla u situaciju da se fašističkim metodama obračunava sa jednom susednom, suverenom zemljom.

Ukazuje i da ne možemo pričati o Evropi kao o nekoj neodređenoj tvorevini, a ne zagovarati evropske vrednosti.

A na to kako tumači izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zemlja postupati u skladu sa svojim interesima, Grubački kaže da je to kvazi neolibaralni sistem u kojem je novac jedina vrednost.

„Meni je to bezveze izjava, podrazumeva se da će svaka država štititi svoj interes, ali interes su i vrednosti“, poručuje on i dodaje da ne može postojati EU bez minimalne solidarnosti sa jednom napadnutom zemljom.

Kada se radi o sankcijama Rusiji i pritiscima koje Srbija trpi iz inostranstva, Grubački kaže da realno postoji problem, i „u tom smislu ovaj režim nije izmislio taj problem“.

„Ali iskrenost kretanja ka EU podrazumeva i praćenje agende kluba evropskih država, problemi nas neće mimoići ovako ili onako“, zaključuje Grubački.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare