Grubješić: Non-pejperi – probni baloni kojima se proverava raspoloženje javnosti

Vesti 20. sep 202208:10 5 komentara
N1

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je situacija u kojoj se čitava Evropa i svet nalaze teška i da će svaki šef države u Generalnoj skupštini UN u Njujorku izneti ono što se tiče njegove zemlje.

„Od govora predsednika važniji su bilateralni susreti koje će predsednik imati. Imaće sastanak sa Boreljom, Šolcom, Blinkenom, Viktorijom Nuland. Svi ti sastanci bi trebalo da predstave Srbiju u najboljem svetlu i da ukažu na to sa kakvim se sve problemima suočavamo u Srbiji i regionu. Svima je prioritet regionalni mir i stabilnost, a kako to održati, u tome Srbija, sigurna sam, ima ključnu ulogu“, navela je Grubješićeva za RTS.

Povezane vesti:

Podseća da se situacija u Generalnoj skupštini UN, što se tiče brojeva, promenila u korist Srbije, kao i da ima još osam zemalja koje su spremne da povuku odluku o priznanju Kosova – prema nekim računicama, 84 od 193 zemlje su uz Prištinu.

Grubješićeva kaže i da prisustvujemo kreaciji paralelnog dijaloga – jedan vodi Miroslav Lajčak ispred EU, a drugi diktiraju Nemačka i Francuska.

„Kada se još neko pridruži može značiti samo jedno – sve više ovakvih papira (non pejpera). Podsetila bih i na francusko-nemački non pejper, koji je pre više od godinu dana objavljen. Ovaj papir mi dođe kao nastavak, odnosno sažetak onoga što su Francuska i Nemačka videle kao moguće rešenje kosovskog problema“, navela je Suzana Grubješić.

Da podsetimo, na pitanje da li je upoznat sa predlogom za rešavanje kosovskog problema koji se pojavio u albanskim medijima, a prema kome bi Beograd u roku od 10 godina trebalo da prizna Kosovo, dok bi Priština dobila stolicu u UN, predsednik Aleksandar Vučić je odgovorio da je odbio da primi papir koji su mu doneli međunarodni predstavnici.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku kaže da predsednik ima pravi da odbije takav papir, ali da je očigledno da ga je pročitao.

„U čemu je kompromis ako će Srbija da pusti Kosovo u UN sada i za 10 godina da prizna Kosovo? Šta Srbija dobija time, osim maglovitih sredstava koja su pomenuta i još neizvesnije perspektive, ako za 10 godina EU možda bude spremna i završi unutrašnje reforme, to bi bila neka naknada za Srbiju. To u startu nije prihvatljivo, ali takvi tekstovi služe kao probni baloni da se vidi raspoloženje javnosti“, rekla je Suzana Grubješić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare