Grubješić: Orbanova podrška Srbiji ne donosi mnogo

Vesti 08. jul 202110:40 > 10:525 komentara

Podrška mađarskog premijera Viktora Orbana članstvu Srbije u EU “ne može da doprinese mnogo”, izjavila je potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Povezane vesti:

“Nije Mađarska ta koja će odlučivati o ubrzanju evropskih integracija, ali nečijim ušima prija da dobijete podršku od bilo koga”, rekla je Grubješić u emisiji Novi dan na N1.

Naglašava da je činjenica da nijedna zemlja kandidat sa Zapadnog Balkana ne može da računa na podršku nekih moćnih evropskih prestonica.

Dejan Bursać iz Instituta za političke studije kaže da bi se moglo reći da se Srbija zahvaljuje Orbanu na podršci tako što ga prima u današnju posetu.

Kaže da mađarski premijer “verovatno pokušava da se postavi kao neko ko vodi priču oko daljeg proširenja Evropske unije”.

Dodaje da će biti održani izbori u Mađarskoj na proleće sledeće godine, i da će to biti “prvi neizvesni izbori posle dužeg vremena”.

“To je veliki podsticaj Orbanu da svoju retoriku malo zaoštri, i tako mobiliše glasače”, rekao je Bursać.

“Opet sa istim temama – migranti, Soros, LGBT”, nadovezala se Grubješić.

Govoreći o Orbanovom proglasu od sedam tačaka za budućnost EU, u kom je i izrazio podršku prijamu Srbije u članstvo, Grubješić kaže da je neobičan način na koji ga je mađarski premijer predstavio – objavljivanjem oglasa u novinama.

Međutim, odgovor da li je to dobro ili loše za Srbiju ne može biti da ili ne, rekla je ona.

Bursać smatra da je dobro da neko u okviru EU priča da Srbija treba da bude članica.

“Mislim da Vučiću ne škodi da se priča o tome, on može da signalizira kako je Srbija i dalje usmerena ka EU, da sebe promoviše kao političara koji je usmeren ka zapadu”, rekao je on.

Na pitanje da li je moguće povući paralelu između načina na koji vladaju Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić kaže da se ono što Evropska komisija i Evropski parlament najviše zameraju Orbanu, zameraju i Srbiji.

“To je vladavina prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekla je ona.

Dodaje da EU nema mehanizme da se izbori sa zemljama koje su u regresiji što se tiče vladavine prava i da se Orbanu takođe zamera zloupotreba evropskih fondova.

Na pitanje da li mađarske investicije dolaze uz skrivene političke namere, Dejan Bursać kaže – naravno.

“I srpska i mađarska strana imaju interes. Orbanu je interes podrška mađarske manjine i on tu ima prilično jaku glasačku mašinu. Negde 40.000 građana Srbije mađarskog porekla glasa na izborima u Mađarskoj zbog dvojnog državljanstva”, rekao je on i dodao da oni većinom glasaju za Fides.

Komentari

Vaš komentar