Grubješić: Priština verovatno obezbedila prijem u SE, procedura do godinu dana

Vesti 12. maj 202211:451 komentar
Izvor: N1

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže nakon zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, da neće odmah biti primljeni, bez obzira na tvrdnje da su obezbedili dvotrećinsku većinu, pošto diplomatska procedura može da traje do godinu dana.

Grubješić je za RTS rekla da Priština već dugi niz godina želi da uđe u međunarodne organizacije, da do sada nisu uspevali da uđu u one najvažnije, ali da sama odluka da sa takvom sigurnošću aplicira za članstvo govori da su verovatno uspeli da obezbede neophodnu većinu koju do sada nisu imali.

Povezane vesti:

„Postojale su naznake i ranije da će podneti zahtev za prijem, pa se to nije dešavalo. Ako to urade, neće sutra biti primljeni, bez obzira na tvrdnje da su obezbedili dvotrećinsku većinu. Diplomatska procedura će potrajati, može da traje do godinu dana“, objasnila je Grubješićeva.

Ističe da će, ako Priština bude primljena u Savet Evrope, to biti jedna vrsta presedana, jer su u Savetu Evrope međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija.

„Kosovski presedan bi mnogo više govorio o političkoj odluci, nego o proceduralnoj i pravno-tehničkoj“, ukazala je Grubješićeva.

Kada je reč o Vašingtonskom sporazumu i porukama iz Prištine da on više ne postoji, Grubješićeva je objasnila da je on potpisan u dobroj veri da se ide ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a nova američka administracija nije odustala od sporazuma.

Takođe, objasnila je da sporazum nije prestao da važi istekom roka od godinu dana.

„Ova odredba o pauziranju od godinu dana nastavlja da važi. Ukoliko važi sporazum, taj rok nije završen, već se nastavlja. Sporazum se krši tako što jedna strana kaže da odustaje od njega. To od kosovske strane još nismo čuli, ali u praksi se dešavaju stvari prema kojima se vidi da Kosovo apsolutno odustaje od Vašingtonskog sporazuma“, objasnila je.

Povodom navoda da će Beogradu biti zabranjeno prisustvo svim skupovima u evropskim institucijama ako ne uvede sankcije Rusiji, Grubješićeva kaže da nema potvrdu te vesti.

„Ako je tako, to govori da će neke odluke u budućnosti morati da se donose. Isključivanje Srbije iz bilo kakvih razgovora i sastanaka koji se tiču i zajedničke spoljne i bezbednosne politike apsolutno nije dobro“, ocenila je Grubješićeva.

Komentari

Vaš komentar